Klubbledere og tillitsvalgte fra aviser, nettredaksjoner, nyhetsbyråer og etermedier møtte opp på OJ-møtet om nedbemanning. På første rad satt blant andre DN-klubbleder Bård Bjerkholt og klubbleder i dn.no Martin Riber Sparre. Foto: Kathrine Geard

Fikk opplæring i nedbemanning

Spørsmålene haglet da klubbledere i Oslo fikk råd og veiledning i krisehåndtering.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Oslo-redaksjoner er hardt rammet av kutt og sparetiltak. Hele 60 klubbledere og tillitsvalgte møtte opp da Oslo Journalistklubb inviterte til tillitsråd om hvordan klubbene best håndterer nedbemanning og nedskjæringer. Og det manglet ikke på spørsmål til NJ-leder Elin Floberghagen, NJ-jurist Knut Skaslien, tidligere klubbleder i VG Sven Arne Buggeland og organisasjonspsykolog Magne Vik.

– De mange spørsmålene viser at folk nå står med begge beina i konkrete prosesser og må gjøre vanskelige valg, sier OJ-leder Thomas Spence.

Stort utbytte

Deltakerne var veldig fornøyde etter møtet.

– Dette var så bra at jeg nesten gleder meg til nedbemanningen, sier klubbleder i dn.no, Martin Riber Sparre, med et smil.

– Det jeg bet meg mest merke i, var det soleklare rådet om at fagforeningen aldri skal akseptere nedbemanning og at hvis det skjer, må ansiennitetsprinsippet gjelde, legger han til.

Bente Bjørdal i samme klubbstyre syntes det var veldig greit å få vite at det også finnes midlertidige virkemidler, slik som permitteringer.

– Dette møtet var god ammunisjon. Det skjerper sansene, og vi føler oss ikke så aleine, sier hun.

Andres erfaringer

Stian Grythaugen og Christina Halvorsen, leder og nestleder i ANB-klubben, er enig i at møtet var inspirerende og matnyttig.

– Vi står midt i en stor og krevende omstillingsprosess og fikk mange nyttige innspill. Særlig hadde vi utbytte av å høre psykologens råd og om erfaringene fra andre redaksjoner, sier Grythaugen og Halvorsen.

Planlagt lenge

Tillitsrådet ble planlagt for en tid tilbake da flere redaksjoner begynte å få økonomiske problemer, og siden har finanskrisa bare forverret situasjonen.

– Oppmøtet og engasjementet om dagens tema forteller at nesten alle er berørt av dette. OJ ønsket å gi de tillitsvalgte informasjon og opplæring i jus, politikk, praktiske erfaringer og psykologi slik at de kan spille en konstruktiv rolle i kuttprosesser, sier Spence, som påpeker at klubbene må spille en todelt rolle. Både sikre medlemmenes interesser og ivareta den journalistiske kvaliteten.

Jobb nummer én

Han sier det er viktig at de tillitsvalgte deltar og krever skikkelige prosesser slik at arbeidsgivere og eiere ikke henfaller til «kvartalskapitalisme» og går for raskt og brutalt fram.

– Vi må innse alvoret i situasjonen, men skal det komme noe godt ut av nedbemanningsprosesser, er eierne og lederne helt avhengig av å ha journalistene med seg.

Både OJ-lederen og Elin Floberghagen slår fast at bistand til klubber og tillitsvalgte, for å sikre god krisehåndtering, er jobb nummer én for organisasjonen i tida fram mot landsmøtet neste år.

Powered by Labrador CMS