Kristin Skogen Lund. Foto: Birgit Dannenberg

BT må kutte 130 årsverk, Aftenposten nye 25 i år

Aftenposten-direktøren håper å klare det med frivillig avgang. Skal forhandle med ansatte om nedgang i lønn og vilkår.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Kristin Skogen Lund, administrerende direktør i Aftenposten, understreker at de nye tiltakene er utarbeidet internt i mediehuset.

– Det er ikke snakk om at vi har fått ordre fra Schibsted om å kutte så og så mye. Dette er våre egne forslag, som vi har fått aksept for hos eieren. Vi finner bedre løsninger på den måten. Dette er uansett en veldig tung og alvorlig situasjon. Det er krevende og leit for alle impliserte. Men vi må gripe fatt i situasjonen på en ansvarlig måte, for å sikre at det er grunnlag for videre drift i framtiden, sier Skogen Lund til Journalisten.no.

80 nye millioner

I fjor høst kuttet Aftenposten kostnadene med 70 millioner kroner, og bemanningen måtte slankes med 55 årsverk. Nå skal det gjennomføres nye kostnadskutt og lønnsomhetsforbedringer for ytterligere 80 millioner kroner i 2009, inkludert effekten av å redusere Aften til tredagersavis.

– Vi skal øke inntjeningen ved å endre prisingen. Når det gjelder generelle kutt, så gjennomfører vi en del ved ostehøvelmetoden. Dessuten håper vi å spare inn anslagsvis 30 millioner kroner i form av frivillige endringer i de ansattes vilkår, forteller direktøren.

Håper på frivillighet

Når det gjelder nedbemanningen av om lag 25 nye årsverk inneværende år, regner hun med at minimum fem av årsverkene tas ved frivillig avgang.

– Jeg håper at vi også kan finne en løsning for de øvrige 20, slik at vi unngår ufrivillig nedbemanning, sier Skogen Lund. Ufrivillighet i denne sammenheng vil si oppsigelser, eller i beste fall permitterringer. Det siste har vært lite benyttet i mediebransjen.

De neste årene venter ifølge nye bemanningskutt i Aftenposten, med 40 årsverk i 2010 og ytterligere 20 i 2011. På det tidspunktet skal Aftenposten ha redusert staben med 140 årsverk og kostnadene med i alt 230 millioner kroner, inkludert tiltakene som ble iverksatt høsten 2008.

Ledelsen og de ansatte i Aftenposten skal nå inn i drøftelser, som skal munne ut i en forslagspakke til neste styremøte i Aftenposten, 2. april.

– Vi er innstilt på å forhandle, også om endringer i vilkårene våre. Men vi synes det er uansvarlig kort tid å gjøre det på, sier NJ-klubbleder Gunnar Kagge i Aftenposten.

Betydelige kutt i BT

De ansatte i Bergens Tidende ble fredag presentert for nye, omfattende kutt. Bemanningen i mediehuset BT skal ifølge NA24 Propaganda reduseres med 130 personer innen 2012.

Ifølge NJ-klubbleder Arild Berg Karlsen ble allmøtet fredag presentert for en reduksjon på 130 til 150 ansatte, inkludert nedbemanning som allerede er bestemt. Så langt har 65 takket ja til frivillig avgang, og nå jobber avisen med å finne en løsning for resten av årsverkene som skal bort.

Men det er ikke bare sorgen i BT, skal vi tro klubblederen.

– Det er fortsatt latter og smil i gangene. Vi depper ikke. Jeg opplever at de ansatte har tro på ledelsen. For ett år siden trodde vi jo at ting kunne vokse inn i himmelen. Det er klart at noen har tatt dette tøffere enn andre, sier Karlsen til NA24.

Innen 1. april skal ledelsen ha klart et forslag ovenfor styret i avisen.

Også Aftenbladet sliter

For en uke siden ble det kjent at også Stavanger Aftenblad har møtt den økonomiske veggen. Aftenbladet skal kutte 50 millioner kroner, etter at annonseinntektene har fortsatt å stupe i januar og februar.

Det er bare en drøy måned siden avisen gjennomføre den forrige hestekuren på 40 millioner kroner. I alt ble drøyt 50 personer berørt av disse kuttene, av dem 15 i redaksjonen.

Powered by Labrador CMS