Frank Rossavik. Foto: Birgit Dannenberg

– Komisk og feigt

Frank Rossavik stiller seg undrende til at norske redaktører ikke mener det har nyhetsverdi å trykke Muhammed-karikaturene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Samfunnsredaktør Frank Rossavik i Morgenbladet har siden karikaturstriden oppsto vært tilhenger av å publisere Kurt Westegaards karikatur av profeten Muhammed. Tirsdag ble to personer som planla terroranslag mot Jyllands-Postens redaktør pågrepet i USA.

Stridens kjerne

På Twitter skriver Rossavik at han ser fram til nye forklaringer fra norske redaktører om hvorfor det ikke er nyhetsrelevant å trykke karikaturen etter pågripelsene.

– Jeg mener det er både komisk og feigt. Det er helt åpenbart i frykt for å støte noen. Det viser stridens kjerne. Det var Westegaard som startet hele striden, selvfølgelig med imamene som pisket opp stemningen i Midtøsten, sier Rossavik til Journalisten.

Da han arbeidet i Bergens Tidende ga han tydelig uttrykk for at det var riktig å gjengi karikaturene. Avisen hadde trykket karikaturen før det ble bråk rundt den. Da uroen oppsto, valgte daværende ansvarlig redaktør Einar Hålien å ikke trykke den danske tegningen.

Rossavik markerte sitt standpunkt til publisering blant annet gjennom en kronikk i avisen.

Fatter ikke

Blant twitrerne som svarte Rossavik tirsdag var VGs sjefredaktør Bernt Olufsen. På spørsmål fra Rossavik om Olufsen ikke forstår hvorfor det er relevant å trykke karikaturen som er stridens kjerne, svarer VG-sjefen kontant nei.

Før det hadde han skrevet at han ikke fattet hva det var med selve tegningen som skulle tilsi at den burde trykkes i sammenheng med pågripelsen.

– Hvis han ikke skjønner at det er nyhetsrelevant å vise stridens kjerne, så kan jeg ikke hjelpe ham, sier Rossavik.

– Hvor stor mener du sannsynligheten er for at vi ser karikaturen på trykk i de større norske avisene?

– Det aner jeg ikke. Jeg skulle håpe at man snart overvinner denne vegringen. Men jeg vet ikke hvor stor sannsynligheten er.

Trykker ikke

I Morgenbladet forteller Alf van der Hagen at man så langt har fulgt en linje, og ikke har umiddelbare planer om å endre den. I så fall må det diskuteres internt, sier van der Hagen.

Redaktøren forteller at den i hvert fall ikke blir trykket i denne ukens utgave av Morgenbladet.

Kan trykke

I Bergens Tidende er sjefredaktør Trine Eilertsen ikke fremmed for å sette karikaturen på trykk. I første omgang vil avisen ha en leder om karikaturen i torsdagens utgave.

– Vi er et annet sted nå enn i 2006. Vi pleier ikke illustrere lederne våre, men vi skriver at vi ikke har noe prinsipielt mot å gjøre det, så er det riktig så trykker vi.

– På generelt grunnlag, sett i lys av pågripelsen i USA, hvor nyhetsmessig relevant er det å trykke Westegaards karikatur nå?

– Lager vi nyhetssak om det som skjedde der, så er jeg ikke fremmed for å trykke tegningen for å vise hva det handlet om.

(29.10.09) Lederen finner du her.

Powered by Labrador CMS