Torry Pedersen. Foto: Birgit Dannenberg

Torry: – Bildet har ikke nyhetsverdi

– Det har absolutt nyhetsverdi, svarer juryleder Tore Berntsen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Kåringen av Hans Arne Vedlogs Obama-foto til Årets bilde har skapt diskusjon på nettet. Både i Journalistens forum, og på Twitter.

VGs administrerende direktør Torry Pedersen er blant dem som har uttrykt sin undring over tildelingen. På Twitter skriver han at tildelingen vitner om en bildemessig hjerneblødning.

Kriterier

Pedersen forstår ikke at akkurat dette bildet kan være det beste norske pressefotografer tok i fjor.

VG-direktøren utdyper:

– Hvor er den journalistiske dybden i dette bildet? Han sitter i bilen sin under et statsbesøk … det gjør han under hvert eneste statsbesøk. Det har ingen stor nyhetsverdi. Fredsprisen deles ut hvert eneste år og han er den andre sittende presidenten som besøker Norge. Det har heller ikke noen ikonisk kraft over seg, ikke slik som bildet av kong Olav på trikken eller Willy Brandt ved Muren. Det har heller ikke øyeblikkets kraft, dette spesielle som en del av sportsbildene har. Og så har det intet emosjonelt uttrykk. Dette er fire helt essensielle kriterier som bildet ikke leverer, og så er dette årets bilde.

Uenig

Juryleder Tore Berntsen er uenig med Pedersen i at bildet ikke har noen nyhetsverdi. Han fremholder at utdelingen av Fredsprisen og Obamas besøk var en av de få store nyhetshendelsene i Norge i fjor.

– Vi så en svart pansret bil kjøre fram og tilbake i Oslos gater. Dette bildet viser mannen bak – en titt inn. Presidentens blikk og Michelle ved hans side, gjør at dette bildet også har øyeblikkets kraft – og mange vil også si en emosjonell kraft, svarer Berntsen på tiltalen fra Pedersen.

Debatt

Berntsen synes det er vel mye å kreve av norske fotografer og redaktører at årets bilde hvert år skal være et ikonbilde på linje med eksemplene til Pedersen. Jurylederen mener at skal man ta gode bilder, må man være der gode bilder er.

– Torrys argumenter bærer preg av han ønsker seg noe mer, noe annet. Det er lett å skrive kriterier for Årets bilde og referere til fantastiske pressebilder. Blant årets vinnere, er det svært mange gode nyhetsfotografier, dokumentarfotografier og fotoreportasjer. Av 10 vinnere skal juryen velge ett enkelt bilde. Årets bilde. Det er flott at dette skaper stor debatt – det sier mye om fotografiets slagkraft og evne til å skape engasjement. Er det noe norsk pressefotografi trenger, så er det akkurat det.

(Vedlogs navn rettet etter korreks på Twitter.)

Powered by Labrador CMS