Gøran Skaalmo og Trond Sundnes. Foto: Martin Huseby Jensen

DN vant Skup-prisen

Gøran Skaalmo og Trond Sundnes stakk av med den aller gjeveste prisen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

De to Dagens Næringsliv-journalistene vant begge sin andre Skup-pris. Skup-prisen for 2009 fikk de for avsløringen av kameraderi i forsvaret da luftfartsmyndighetenes skulle kjøpe inn ny radarvarsling for å hindre at helikoptre og fly kjører inn i krafttrekk.

Se video fra utdelingen her.

Skaalmo vant pris også i 1997 for Dagens Næringsliv, mens Sundnes fikk sin første Skup-pris i 2001 da han jobbet i VG.

– Sykt deilig!

– Det var sykt deilig å få bruke så mye tid på en merkelig radarsak ingen egentlig fulgte med på, sa Sundnes da han mottok prisen lørdag kveld på Skup-konferansen i Tønsberg.

I juryens begrunnelse heter det blant annet: – Journalistene har gjort et imponerende kildearbeid. Arbeidet viser med all tydelighet at de har brukt Offentlighetsloven og postjournaler og skaffet seg en omfattende dokumentasjon og identifisering.

50 bidrag

Årets Skup-jury under ledelse av sjefredaktør Thor Woje i Romerikes Blad fikk inn 50 bidrag fra 86 forskjellige journalister. De fleste bidragene kom som vanlig fra de største redaksjonene, men også flere små og mellomstore redaksjoner var representert.

– Ekstra gledelig er det at vi i år også har bidrag fra sportsjournalistikk. Det er et område som vi må kunne si at har vært underrepresentert i gravesammenheng, sa Woje til applaus fra salen.

Fire diplomer

Juryen delte i år ut fire diplomer og én Skup-pris.

Astrid Tunold i NRK Brennpunkt fikk årets første diplom for «Ingens barn». Journalisten har ifølge juryen klart å finne stemmene og skjebnene blant nåværende og tidligere fosterhjemsbarn og har i tillegg skaffet seg et stort antall kilder som avdekker kunnskapsmangel og mangel på oppfølging.

Faktasjekk.no

Årets andre diplom gikk til Faktasjekk.no i Bergens Tidende og journalistene. Helge O. Svela og Christian Lura. Juryen sier faktasjekk har lyktes med å bli en snakkis i vandrehallen på Stortinget og scorer høyt på etterrettelighet.

Det tredje diplomet gikk til journalist Cathrine Fossum og Dokument 2 for programmet «Pastorens hemmelighet». Programmet viste hvordan en norsk pastor gjennom flere år misbrukte sine adopterte barn og at politiet valgte å henlegge saken uten å ha snakket med noen av ofrene.

Fjerde og siste diplom gikk til VG og Nilas Johnsen, Kim Riseth og Morten S. Hopperstad for «Kongofangenes hemmelige sikkerhetsselskap». Juryen sier at VG gjorde et grundig kildearbeid både i Norge, Kongo og Uganda.

Diplomene er ikke innbyrdes rangert.

Powered by Labrador CMS