Jon T. Hellgren Hansen, Tore Berntsen og Jan Johannessen. Foto: Kathrine Geard

Optimistiske fotojournalister

Tror de som behersker multimediefortellinger får en lys framtid på nettbrettet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fotojournalistikken har lenge vært under press. I flommen av leserbilder, byråbilder på billigsalg og nedskjæringer i redaksjonene har fotografene stått utsatt til. Men ny teknologi og nye fortellerformer er i ferd med å skape en helt ny optimisme i miljøet.

Se multimediefortellerne i lyd, bilde og video i bunnen av saken.

– Tradisjonelle pressefotografer har nå en alle tiders mulighet til å bruke den kompetansen og kunnskapen de bærer i seg, og vise at det er nå de kan ta en posisjon, sier Tore Berntsen.

– Det største kicket er at jeg for første gang, etter 30 år som fotograf har kontroll på hele rekka. Fra idé og opptak til redigering og publisering.

Suksess

Sammen med Jon Terje Hellgren Hansen og Jan Johannessen, laget han i september 30 multimediefortellinger under vignetten Oslo Stories. De forteller at prosjektet allerede har fått stor betydning. Mange har sett og likt fortellingene der lyd, bilde og video er blandet sammen. Trioen etterspørres nå til kursing, og det fotografiske samarbeidet dem imellom fortsetter. Sist uke sa Hellgren Hansen opp sin faste jobb i Dagbladet, for å satse som selvstendig fotoreporter. Nå er de spente på hvor dette ender.

– Responsen på Oslo Stories viser at dette er et medium folk liker. Over 26.000 sidevisninger på et ukjent nettsted forteller noe om potensialet dersom norske redaktører velger å satse på fortellerformen. Plassert synlig under et etablert varemerke vil visuelt kvalitetsinnhold på nettbrett få godt besøk, tror Johannessen.

Perfekt

Hellgren Hansen regner også med at fortellerformen kommer til å bli populær og etterspurt. Han mener nettbrettet vil endre folks medievaner. Og at den nye tavla blir et medium folk bruker når de har god tid.

– Det betyr at de forhåpentligvis har lyst til å se ting som er grundigere og lengre enn de snuttene som hele tida løper på nettet i dag.

Johannessen håper også snuttenes tid snart er forbi, unntatt ved hardcore hendelser.

– Snutter kan brukes for å vise det som skjer her og nå. Det vi holder på med er selvstendige reportasjer, som ikke krever en lang tekst. Et tilleggsprodukt, i et språk og en kvalitet som er perfekt for nettbrettet.

Det handler om å bruke stillbilder der de har sin kraft, video der det er bevegelse, lyd fra opptaksstedet, eller talkingsheads, der det fungerer best.

– Blandet sammen på en god måte får man sterke historier

Vilje

Multimediefortellinger er temmelig tidkrevende, men ikke mer enn grundig featurejournalistikk som lages på papir, mener Johannessen. Norske medieledere snakker mye om at det visuelle skal være en av bærebjelkene i nettbrettsatsingen. Men er de forberedt på å gjennomføre ambisjonene i praksis?, spør han.

– Finnes det vilje til å tilføre eller omdisponere ressurser i redaksjonen til dem som er mest kompetente? Skal man nå målene må de visuelle journalistene få større innflytelse og bedre økonomiske rammer, slår Johannessen fast.

Han understreker samtidig at fotojournalistene sjøl må kjenne sin besøkelsestid.

– Vi står overfor makt- og strukturendringer i redaksjonene. Vinduet står på vidt gap. Nå handler det om å hoppe eller lide samme skjebne som typografene.

Her er multimediefortellerne i lyd, bilde og video:

Powered by Labrador CMS