Sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen i Avisa Nordland fastholder at det var riktig å identifisere legene. Foto: Hans Trygve Holm
Kirurgiskandalen får etterspill
Nordland Legeforening vil ikke gi opp kampen mot mediene som identifiserte kirurgene.
Pressen ble «frifunnet» av sitt faglige utvalg for dekningen av den såkalte kirurgiskandalen. VG, Avisa Nordland, Aftenposten og NRK ble klaget inn av Nordlandssykehuset og Nordland Legeforening. Leder Margit Steinholt i Nordland Legeforening sier PFUs konklusjon er uforståelig og vanskelig å leve med. De nekter å la saken ligge.
– Vi blir ikke bare sittende og se på disse sakspapirene, for å si det sånn.
Navn- og bildebruk
Legeforeningens fremste ankepunkt er identifiseringen av de involverte legene med navn og bilde. Steinholt reagerer spesielt på PFUs formulering: «Slik utvalget ser det, besitter man i kraft av stillingen som lege en tillit og et ansvar som innebærer at man må tåle et kritisk søkelys på seg når man er involvert i forhold av en slik art som omtalt i det påklagede tilfellet»
– Det gjør at leger kommer i en helt annen situasjon enn andre yrkesgrupper.
Steinholt har fått mange telefoner fra helsepersonell som har vært i lignende situasjoner, og nå sier de vil vegre seg ekstremt for å si noe som helst til media.
Føler seg trygg
Nestleder Marit Rein i PFU sier det er stor forskjell på denne saken, hvor personer i ansvarsstillinger gjentatte ganger synes å ha brutt sine egne forskrifter, og et tilfelle der en lege har gjort en tilfeldig tabbe.
– Da vil det helt opplagt være et strengere forsiktighetskrav.
Sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen i Avisa Nordland fastholder at det var riktig å identifisere legene, og sier han føler seg trygg på vurderingene han gjorde som redaktør.
– Jeg tolker ikke PFU-uttalelsen slik at leger kommer i en annen situasjon enn andre yrkesgrupper. Det er ulike vurderinger fra sak til sak, uavhengig av hvilken yrkesgruppe det er snakk om, sier han.
– Ekstremt belastende
Steinholt minner om at det ennå ikke er konkludert i saken, som etterforskes av Statens helsetilsyn. Det er fritt fram for pasienter å melde leger til Helsetilsynet, som ofte har lang behandlingstid. Hun er bekymret for følgene det kan få dersom PFUs kjennelse blir presedens for omtale i lignende saker. I denne lederen skriver hun at hun frykter rettsløse tilstander for leger i fremtiden.
Nordland Legeforening er nå i tett dialog med Legeforeningen sentralt. De rådfører seg med den politiske ledelsen og foreningens jurister for å finne ut hvordan de kan ta saken videre. Hun sier den har vært ekstremt belastende for de omtalte legene.
– Det er ikke medias fortjeneste at det ikke har gått liv i denne saken.
Rein sier utvalget har stor forståelse for at legene har opplevd omtalen som belastende.
– Leger som feilbehandler har selvfølgelig krav på vern og støtte. Men de får ikke det ved at media slutter å gjøre sitt samfunnsoppdrag. Utfordringen for legeforeningen må være at de setter i gang en debatt om hvordan de støtter hverandre, istedenfor å rette søkelyset mot pressen.