Foto: Birgit Dannenberg.

P4 dropper Danmark

Mener prosjektet ligner politikernes lek med skattepenger.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I fjor sommer fortalte Journalisten at P4 vurderte å starte en kloning i Danmark. Bakgrunnen for planene var at den danske kulturministeren fremhevet kanalen som et stjerneeksempel på hva FM4-frekvensen burde være.

Onsdag ble det kjent at SBS Radio i Danmark droppet sin søknad til frekvensen. Nå er det klart at erkerival MTG også gjør det samme.

Smalt NRK2

I en epost til Journalisten skriver P4s sjef Kalle Lisberg at de borgerlige regjeringspartiene ønsker at FM4 skal gi Danmarks Radio, som han karakteriserer som sosialdemokratenes høyborg, konkurranse. Samtidig lyses konsesjonen ut med stramme rammer for virksomheten, som han ser på som er designet av konservative, intellektuelle politikere.

– Vi ser liten mulighet for at kanalen kan bli noe av betydning, sier Lisberg. Han sier at det hele ligner et veldig smalt NRK2, med max-grenser for hvor mye musikk man kan spille, og at musikken skal være relevant.

Driften skal i utgangspunktet finansieres med skattepenger, med en øvre grense på 100 millioner danske kroner. Det er en tredjedel av P4s driftsinntekter i Norge i 2009. Myndighetene har mulighet til å å gå inn og granske hvor mye kanalen kaster av seg, og går det bra – kan driver risikere at støtten kuttes.

– Fra P4s ståsted kunne vi gjerne ha vurdert et engasjement i DK på vilkår som vi for eksempel har i Norge. Men dette gidder vi ikke å bruke mer tid på. Det er i det hele tatt veldig trist – for Danmark skriker etter skikkelig konkurranse i Radiomarkedet – mot Danmarks Radio. DR disponerer i dag mer enn 80 prosent av alle frekvensressurser, sier Lisberg.

Uavbrutte intervjuer

P4s toppsjef skriver videre at det er typisk at politikerne ikke har undersøkt hva lytterne i Danmark ønsker seg eller gjort noen markedsanalyse av hva som skal til for å vitalisere radiomarkedet.

Og nå, mener P4s Kalle Lisberg, vil politikerne ha en radio som ser verden fra deres ståsted.

– En kanal med deres interesser og der de selv kan bli intervjuet – helst uten å bli avbrutt.

Powered by Labrador CMS