Karianne Solbrække dukker snart opp på Tiktok for å svare på spørsmål.

TV 2-redaktøren svarer på Tiktok

– Vi mener det er viktig å være til stede med redaktørstyrte nyheter på den plattformen de unge er, sier Karianne Solbrække, nyhetsredaktør i TV 2.

Publisert Sist oppdatert

TV 2 har den siste tiden oppfordret deres Tiktok-brukere til å sende inn spørsmål, enten via kommentarfeltet eller inn til kanalens DM (direkte meldinger). Fredag skal nyhetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække, svare på spørsmålene.

I intervjuet, som først sendes direkte på TV 2 Nyhetskanalen, skal Solbrække svare på det folk måtte lure på om journalistikk, hvordan TV 2 fungerer og hva de tenker i redaksjonen. Intervjuet skal deretter fortløpende klippes og publiseres på kanalens Tiktok-konto. 

Flere satser

TV 2 får ofte spørsmål i kommentarfeltene som de ikke har kapasitet til å svare ut, forklarer Solbrække. De har derfor forsøkt å samle spørsmålene i en sending.

– Vi mener det er viktig å være til stede med redaktørstyrte nyheter på den plattformen de unge er. Dette er vel andre eller tredje gangen vi gjør dette og vi opplevde sist at det var en veldig stor interesse for det, sier Solbrække som legger til at TV 2 gjør dette for å bygge tillit til journalistikk og redaktørstyrte medier - i lys av at tilliten blant de unge til media faller.

Det er ikke bare TV 2 som bruker Tiktok og Tiktok-lignende videoer som virkemiddel for å nå unge brukere. 

NRK legger blant annet ut sine «høyde videoer» på NRK.no-forsiden under knaggen «NRK forklarer». Rikskringkasteren har imidlertid valgt å stenge Tiktok-kontoen til NRK Super.

VG og Dagbladet har også Tiktok-kontoer som jevnlig publiserer små snutter med informasjon.

Omdiskutert selskap

Selv om flere av mediene nå bruker Tiktok aktivt for å nå de unge mediebrukerne har det vært en del kontroverser rundt plattformen.  I mars i fjor gikk fagdirektør i Nasjonale Sikkerhetsmyndigheter (NSM), Roar Thon, ut med anbefaling om at Tiktok ikke bør brukes på offentlige ansattes jobbtelefoner. 

Ikke lenge etter anbefalte både NRK og Schibsted sine ansatte om å ikke laste ned Tiktok, mens TV 2 krevde at en nedlastning av appen måtte godkjennes.

Faren, ifølge NSM, var at den massive informasjonen som hentes inn potensielt kan overleveres til kinesiske myndigheter og misbrukes.

I USA er man også bekymret for hva de kinesiske eierne av plattformen, Bytedance, tillater av datadeling.

Den amerikanske kongressen har nettopp vedtatt et lovforslag som vil forby Tiktok i USA dersom det Kina-baserte selskapet ikke selger sine eierandeler.

Et lovforslag som kan tvinge Tiktoks eier til å enten selge plattformen eller stenge den i USA, har nå passert Kongressen i USA. Onsdag ble forslaget signert av president Joe Biden.

TV 2 har et ansvar

Solbrække forteller at de følger nøye med på debatten og at de ideelt sett ønsker å nå de unge brukerne på egne plattformer. 

– Vi mener likevel at den høye bruken, spesielt blant unge på Tiktok, gjør at vi med vårt samfunnsoppdrag er nødt til å være til stede der, sier hun. 

Solbrække peker på omfanget av falske nyheter og konspirasjonsteorier som grunner til kanalens tilstedeværelsen på plattformen. 

– Dette er en beslutning vi har tatt fordi vi mener at vi har et ansvar om å være der, samtidig kan vi ikke ønsketenke oss Tiktok vekk så lenge det er lovlig i Norge, sier hun. 

– Jeg tror ikke at det at en redaktør i 50-åra dukker opp på Tiktok en gang i måneden velter store lass, men vi har et generelt høyt fokus på både hvordan vi bevarer og bygger tillit i befolkningen, avslutter Solbrække. 

Powered by Labrador CMS