Expressen slo stort opp at det var festkaos i Norge på 17. mai, med et bilde av nasjonaldagen i Oslo i 2013.

Reaksjoner på Expressen-oppslag:
– Misvisende journalistikk

Expressen uenige.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

«Polisens larm: 'Totalt kaos – ring til era barn'» skrev Expressen i frontvinklinga av en artikkel om årets 17. mai-feiring i Norge. Oppslaget var illustrert med et bilde av en uniformert politi, ved siden av et bilde av 17. mai i Karl Johans gate – fra 2013.

Det har fått flere til å reagere.

– Hvorfor publiserer Expressen misvisende journalistikk? spør E24-redaktør Gard L. Michalsen på Twitter, med et skjermbilde av oppslaget.

– Dette er jo ikke verdens viktigste sak, men dette blir jo litt tullete, sier Michalsen til Journalisten.

Tittelen på saken hadde Expressen henta fra en sak i VG, om festbråk i Son i Viken sent på kvelden 17. mai.

Dommer Kim Heger i Oslo tingrett har også publisert bildet, hvor han skriver «Dette bildet er ikke fra i år», og lenker til VGs artikkel om hvor forskjellig Oslo så ut på 17. mai i år og i fjor.

E24-redaktøren synes det er litt merkelig å bruke et bilde fra 2013, når det finnes mange tilgjengelige bilder også fra årets feiring. Avisa hadde presisert at bildet var gammelt inni saken, men redaktøren mener det ikke holder når saken frontes på denne måten.

– Jeg skal ikke mene så mye om hvorfor svenskene gjør som de gjør, men de synes sikkert det er fint å framstille nordmenn som litt mindre vellykka i koronakrisa også, sier Michalsen.

Sjefredaktør Klas Gramström i Expressen er uenig med Michalsen.

– Jeg synes ikke artikkelen er misvisende, skriver han i en sms til Journalisten.

Han begrunner med at bildet er et arkivbilde, og at dette kom fram i bildeteksten inni saken.

– Bildeteksten syntes dog ikke på forsiden på Expressen.se og kunne derfor tolkes som det var fra årets feiring. Når vi oppdaget dette, så endret vi forsidebilde.

Til Michalsens kommentar om koronahåndtering, svarer Gramström:

– Det finnes ingen kobling mellom vår artikkel om 17. mai-feiringa og eventuelle meninger i Sverige om Norges håndtering av koronaviruset.

Senere hadde Expressen byttet bildet av 2013-toget på front, til et bilde av statsminister Erna Solberg. Inni saken var likevel det gamle bildet fortsatt med, med bildeteksten «Nationaldagsfirande i Norge i 2013. Bilden är inte från i år».

Bildet av 17.mai-tog var senere byttet ut med statsministeren.
Powered by Labrador CMS