Geir Søndeland er usikker på hva nå som vil skje med kvaliteten til avisen. Foto: Privat

Frykter for fremtiden i Stavanger

En sjettedel av bemanningen i Rogalands Avis permitteres.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er i underkant av ett år siden A-pressen solgte Rogalands Avis til Tanke Media, med sjefredaktør Bjørn Sæbø og administrerende direktør Raymond Lind i spissen.

I sommer gikk Tanke Media sammen med Agderposten og kjøpte Demokraten fra samme konsern.

Milliontap

Mandag fikk de ansatte beskjed om at 7,5 årsverk av totalt 42,5 må permitteres. På et allmøte orienterte ledelsen om at 5,5 av årsverkene blir tatt ut av redaksjonen.

Sjefredaktør Bjørn Sæbø sier til Journalisten at selv om det er flere positive faktorer i driften gjennom det siste året, som en netto opplagsvekst, så øker kostnadene mer enn inntektene, og dermed blir bunnlinjen rød.

I fjor gikk driften med seks millioner kroner i underskudd. Driften er dermed betydelig svekket fra 2010 da driftsunderskuddet var på 2,4 millioner. Salgsinntektene falt i denne perioden med over to millioner kroner, samtidig som varekostnaden økte med i underkant av tre millioner.

Store reduksjoner

Denne uken skal ledelsen drøfte med blant annet redaksjonsklubben om hvordan avisen skal drives best mulig med en sterkt redusert bemanning.

– Det blir tøft å verne om kvaliteten. Enhver redaktør som sier noe annet er useriøs. Vi skal sammen med klubben se hva vi kan gjøre for å unngå å skade produktet, sier han.

Sæbø utelukker ingen tiltak, som blant annet utgivelsesfrekvensen. Men han sier at det ikke er på agendaen nå.

Holde på kvaliteten

Klubbleder Geir Søndeland forteller at de ansatte ble satt ut da budskapet fra ledelsen kom. Særlig fordi avisen tidligere i år var gjennom kostnadsreduksjoner som blant annet førte til at kantinen ble lagt ned.

– Vi lurer på hvordan det skal gå med selve avisen. Vi må lage et produkt som vi kan stå for, sier han. – Vi visste det gikk dårlig, men håpet i det lengste at det ville snu med den nye strategien med å blant annet utvide dekningsområdet til Sandnes.

Se på ledelsen

Søndeland forteller at ledelsen har bedt klubben om å gå i dialog for at prosessen skal forankres. Spørsmålet klubben stiller seg er om de skal hjelpe ledelsen ved å finne hvem som skal permitteres.

– Vi mener det er andre grep som kan tas. Vi registrerer at vi i vår avis, med en forholdsvis liten redaksjon, har tre redaktører. Det er mulig å se på disse funksjonene, sier han og legger til at de ansatte også klarer å produsere avis når det er ferie og bare en av redaktørene er på jobb.

– Vi mener lederstrukturen ikke er bærekraftig i det uføret vi er i nå.

 

 

Powered by Labrador CMS