Jeff Bezo. Foto: Steve Jurvetson, Creative Commons

Nå eier han Washington Post

Amazon-gründer Jeff Bezos har sikret seg en av verdens mest kjente aviser.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Etter fire generasjoner har Graham-familien ved nåværende direktør Donald Graham takket for seg og selger seg ut av flaggskipet i mediekonsernet The Washington Post Company.

For 250 millioner dollar, eller rundt halvannen milliard kroner, har mannen bak Amazon, Jeff Bezos kjøpt det som er en av verdens mest kjente aviser. Såpass kjent er den at den til og med har en korpsmarsj oppkalt etter seg som også spilles hyppig i norske gater på vår nasjonaldag.

Redaksjonell modighet

Salget vil ifølge Washington Post selv være gjennomført i løpet av de neste 60 dagene. Mediekonsernet som nå kvitter seg med flaggskipet har hatt en omsetningssvikt på 44 prosent de siste seks årene. Og i første halvår har opplaget falt med sju prosent på hverdager og søndager.

Bezos sier i en uttalelse til de ansatte i avisen at den redaksjonelle grunntanke ikke trenger å endres med nye eiere. Og han selv, i motsetning til Graham-familien, vil ikke ta del i den daglige driften av storavisen. Og selv om han garanterer at det vil komme endringer, er det to ting han vil ta med seg fra familien som har stått ved roret gjennom store journalistiske avsløringer, blant annet Watergate-skandalen.

– Den første er modighet til å si vent, vær sikker, sett ned tempo, finn en annen kilde. Ekte mennesker, deres rykter, inntektsmuligheter og familier er på spill. Den andre er modigheten til å si: Følg saken, uansett kostnader.

Fire sale

Ryan Chittum i Columbia Journalistm Review (CJR) har listet opp sju punkter hvor han stiller spørsmål rundt hva Bezo vil gjøre med avisen, samt ting han forventer vil skje.

Han karakteriserer salget med en pris på 250 millioner dollar som et røykskadesalg. Og legger til at Graham-familiens største tabbe var ikke å gjøre avisen til en riksavis da de hadde muligheten.

Chittum regner med at betalingsmuren på nett vil forsvinne ganske umiddelbart. For en med 150 milliarder kroner på bok, er en betalingsmur lite interessant.

Business as usual?

Videre viser han til at Bezos har, etter at Amazon begynte å tjene penger, hatt en lav driftsmargin, det har også Washington Post.

– Avisen har hatt behov for investeringer. Det virker sannsynlig at Bezo vil sørge for dette, skriver han og spør samtidig om Bezos vil drive avisen som butikk eller fra et filantropisk ståsted. Eller begge.

Med en enorm politisk innflytelse i Washington spør Chittum om avisen vil bli en megafon for Bezos’ politiske ståsted.

Salget av Washington Post er det andre salget av en amerikansk storavis på under ei uke. På fredag solgte The New York Post Boston Globe. Det er også ventet at The Tribune Company vil selge blant annet Chicago Tribune og Los Angeles Times.

 

Powered by Labrador CMS