Sjefredaktør Petter T. Stocke-Nicolaisen er sjokkert over kommunens reaksjon

– Forsøk på sensur

Brønnøy kommune ville stoppe artikkel i Helgeland Arbeiderblad.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag publiserte avisen en sak om en dom der barnevernet i Brønnøy kommune fikk krass kritkk. I forkant av publiseringen mottok avisen en midertidig forføyning der kommunen ville stoppe artikkelen. Kommunen mente nemlig den skulle vært anonymisert.

– I praksis er dette et forsøk på sensur. Saken går rett inn i pressens samfunnsrolle og den oppgaven pressen tar på seg for å beskytte enkeltmennesker, sier generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i presseforbundet.

Sjokkert

Sjefredaktør Petter T. Stocke-Nicolaisen har aldri opplevd noe liknende tidligere.

- Jeg er forbauset over at kommuneadvokatens spontane reaksjon, da vi ønsket en kommentar til saken, var å true med politi og rettslig forfølgelse. Vi møtte ingen forståelse for at det er vår plikt som lokalavis å dekke dette. Å granske lokale myndigheter er en naturlig og viktig del av vårt samfunnsoppdrag;. Vi er her for å forbedre folks hverdag, sier Stocke-Nicolaisen.

Helgeland Arbeiderblad har onsdag både <a href=”http://www.helgeland-arbeiderblad.no/nyheter/article6894315.ece target=”_blank”>trykket stevningen fra kommunen og avisens tilsvar. I tillegg har ordføreren gått ut og sagt at det var av hensyn til barna kommunen ikke ønsket at saken skulle publiseres.

– Den som leser stevningen vil fort se at barna ikke er nevnt med ett eneste ord. Jeg er skuffet over kommunens demokratiske instinkt. Det synes som de har satt sin egen komfort foran innbyggernes rett til informasjon.

Risikerer bot

Kjersti Løken Stavrum mener det heldigvis er sjelden vi ser saker som dette.

– Den omtalte dommen er ikke rettskraftig. Men den er krass og den handler om små barn. Det å skulle anonymisere kommunen gjør at hele hensikten med publisering forsvinner.

Stocke-Nicolaisen er fredag innkalt til rettsmøte i Sandnessjøen. Stevningen handlet primært om at saken ikke skulle publiseres, og sekundært om anonymisering. I og med at dette skulle avgjøres der, og saken nå er trykket risikerer han bot for brudd på domstolloven.

Powered by Labrador CMS