Aftenposten beklager video

Erkjenner at den ikke er fra oljetankeren “Nordic Fighter”.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Beklagelsen ble publisert på Aftenpostens nettside onsdag kveld. Den kom noen timer etter at ansvarlig redaktør Espen Egil Hansen sa til Journalisten at han ville bruke kvelden på å gå inn i hva som er skjedd i dekningen rundt det som ifølge avisen er en jemenittisk fiskers død for to år siden.

– Etter de opplysningene Aftenposten hadde på det tidspunktet, var filmen tatt opp av et av mannskapene om bord på tankskipet Nordic Fighter. Angivelig ble filmen tatt opp to timer før russiske marinesoldater løsnet ni skudd under det rederiet senere har beskrevet som et piratangrep, skriver Aftenposten i beklagelsen publisert klokken 23:01, og fortsetter:

– I ettertid har rederiet overfor Aftenposten lagt frem opplysninger som viser at videoen ikke kan stamme fra «Nordic Fighter». Aftenposten beklager at vi i flere artikler slo fast at videoen var tatt opp på «Nordic Fighter».

Anonym kilde

Det var lørdag at Aftenposten trykket en historie hvor de skriver at en jemenittisk fisker døde av skudd fra et tankskip 3. august 2011. Skipet er ifølge avisen den norske oljetankeren «Nordic Fighter». Den seks sider lange reportasjen skaper et inntrykk av at det var russiske soldater som var ombord i det norske skipet som skjøt og drepte fiskeren.

Fortellingen på papir understøttes av et bilde fra en video som ifølge Aftenposten viser en russisk soldat skyte 11 ganger mot småbåter på havet. Videoen stammer fra en anonym kilde. På aftenposten.no kunne lesere se hele videoen under tittelen «– Her skytes det mot småbåter fra norsk tankskip». Også denne opprinnelige saken er oppdatert med beklagelsen.

Men tirsdag slo avisen opp over nesten en helside at videoen likevel ikke er fra den norske tankeren. Videoen ble onsdag borte fra nettet. Under overskriften «– Denne videoen er ikke fra Nordic Fighter» forteller avisen at selskapet V.Ships, som drifter tankeren, har undersøkt videoen.

– Selskapet er entydig i sin konklusjon etter å ha studert filmen: Den må være tatt opp fra et annet skip, slår Aftenposten fast.

Helt til slutt i artikkelen opplyses det at avisen mandag møtte ansatte i driftsselskapet.

Powered by Labrador CMS