VG-filmanmelder Jon Selås fikk høre det da han ikke likte The Wolf of Wall Street Foto: UIP/VG

– Mest opptatt av å kalle meg en udugelig kuk

VGs filmanmelder Jon Selås slaktes i kommentarfeltet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fredag formiddag har VGs Jon Selås' anmeldelse av Martin Scorsees siste film «The Wolf of Wall Street» fått 176 kommentarer. Under fem av dem er enig med Selås' vurdering av filmen. Han ga den terningkast tre, og beskrev den som kjedelig.

– Den mest elendige anmeldelsen jeg har lest i hele mitt liv, skriver Simon Skjoldevik, og får 130 likes på kommentaren.

– Deilig film fra start til slutt. Terningkast 1 til anmelder her, punktum, skriver Marcus Brekke Larsen.

– Da har vi hørt din mening om filmen, kan du komme med anmeldelsen snart så vi kan få et nøytralt inntrykk av filmen?, kommer det fra Kenny Pøkk Jensen.

Ikke arrogant

Jon Selås har fått med seg tilbakemeldingene. Han er forundret over hvor heftige de er.

– Jeg smiler ikke arrogant, men jeg smiler av det. Vi som anmeldere har åpenbart en jobb å gjøre med å forklare publikum at anmeldelser er subjektive.

Han tror også at det bare er de som er forbannet som skriver under artikkelen.

– I bunn og grunn er det ingen som gidder å gå inn i kommentarfeltet å forsvare anmeldelsen. De som er enige holder kjeft. Det er i hvert fall mitt inntrykk.

Selv gikk han inn og kommenterte tørt at det var kjeft å få. Men han ble ikke værende. Det mener han at det heller ikke er hans jobb å gjøre.

– Det er ikke min jobb å gå inn i kommentarfeltet å være arrogant. Det er heller ikke en anmelders jobb å følge folkemeningen. Jobben er å gi min ærlige og oppriktige mening om til verket.

– I det øyeblikket en anmelder ikke lenger kan stole på seg selv, har han mistet alt av integritet.

Udugelig kuk

Han er derimot åpen for å diskutere meninger om filmer. Denne filmen har for eksempel skapt debatt internt i VG-huset, der det er andre som liker den. Diskusjon finner han det derimot vanskelig å få til i feltet under anmeldelsen.

– Jeg er glad for at folk er engasjerte. En skal ta kritikken og folk alvorlig. Men her er reaksjonene såpass samstemte og repeterende at det blir litt som filmen; det kan bli litt kjedelig. Det er nesten ingen som vil diskutere. Stort sett er de mest opptatt av å si hvilken udugelig kuk jeg er.

Ønsker debatt

Han mener likevel at han ikke har blitt hardhudet etter rundt 27 år som anmelder.

– Det er viktig å sette det hele inn i en proposjonal kontekst. Denne uken har jeg ment noe om denne filmen, to teaterstykker, skrevet en nekrolog og ett portrett og flere andre ting. Jeg kan ikke bruke ekstremt mye tid på tilbakemeldingene. Men jeg tar det på alvor.

Han tar det derfor til etteretning at det er over 170 stykker som ikke er enige i hans vurdering av filmen, Han er til og med åpen for at det er en mulighet for at de andre kan ha rett. Men stiller seg tvilende til om det skulle ha sammenheng med hvor mange som uttaler seg negativt.

Høye forventinger

Hvorfor det var akkurat denne anmeldelsen som ga «leserstorm» er han ikke sikker på, men han tror det har med høye forventinger til filmen å gjøre.

– Det er vanskelig å forutse hva som får folk til å reagere. Men ofte er det fordi de har forventinger, og blir skuffa.

Powered by Labrador CMS