Dagsavisen droppet støttemillioner

Kunne hentet flere millioner til ut av statskassen via Rogalands Avis. Det tar de ikke sjansen på.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

- Hadde ikke Dagsavisen gått inn i RA, ville avisen trolig ikke overlevd mer enn et par måneder. Og da ville vi fått mer i pressestøtte.

Det sier administrerende direktør og sjefredaktør Eirik Hoff Lysholm i Dagsavisen. En gang i året skal avisen forsøke seg med lokale varianter. Neste år står Trondheim for tur. Det krevde en del forsøk før Dagsavisen fikk kjøpe Rogalands Avis, og denne gangen var det prekært.

Lavere i distriktene

Regnestykket i Lysholms påstand er forholdsvis klart. Hadde ikke Rogalands Avis fått nye eiere, og den hadde gått inn, ville det betydd 3,4 millioner kroner mer i pressestøtte til Mentor Mediers Dagsavisen og Vårt Land. De nesten 12 millionene Rogalands Avis mottar i år, ville blitt fordelt til de andre pressestøttemottakerne. Men det finnes også et annet regnestykke som ville gitt Dagsavisen mer penger.

Eirik Hoff Lysholm vil etablere et A-pressen i miniatyr. Så langt er det Dagsavisen i tre utgaver og Rogalands Avis. Neste år etablerer Dagsavisen seg i Trondheim
- I stedet har vi tilført 2 millioner kroner til avisen den første måneden.

Ikke overraskende er Lysholm opptatt av Dagsavisens ry hvis avisa skulle anklages for å melke pressestøtten. Senest i vår sa Svein Harberg i Høyre til Klassekampen at Dagsavisen kan få uforholdsmessig mye pressestøtte og ikke bidrar til mediemangfold når den etablerer nye sonede utgaver. Harberg mener det kan være andre grunner til at avisen selger flere aviser i Drammen enn lokale nyheter.

Lysholm forteller at da Dagsavisen lanserte sin utgave i Drammen under tittelen Fremtiden, var prøveopplaget oppe i 2.500 aviser. Nå er dette stabilisert seg rundt 1.200 aviser. I Moss holder så langt 2.300 den relanserte Moss Dagblad. Lysholm regner med dette tallet vil falle når prøveperioden er over om ikke lenge.

Skiller

I Rogaland har Dagsavisen holdt sin egen merkevare langt unna avisproduktet. Selv om Lysholm er administrerende direktør. Hvorfor ikke lage en sonet utgave i Stavanger? Det fremstår som om man i Dagsavisen er bekymret for nettopp inntrykket av å melke støtten.

[quote:1-left]

RA vil fra nyttår få innhold fra Oslo for å gjennomføre omleggingen tilbake fra 3- til 6-dagersavis. En hel del faktisk. Men mer enn halvparten er lokalt. I de to sonede utgavene er omtrent tre fjerdedeler produsert i Oslo.

Regnestykket går som følger: RA er nummer to-avis og får mindre per betalte eksemplar enn det de riksspredte avisene får. I år får RA 11,9 millioner kroner. Det er nesten én million kroner mindre enn i fjor.

Dersom Dagsavisen hadde innlemmet opplaget i sitt eget, ville pressestøtten økt med 2,5 millioner. Medietilsynet går delvis god for Lysholms beregninger.

- Hvis vi ville melket støtten er det noe vi kunne gjort på kort sikt. Men vi satser i stedet på mangfold og tilfører vesentlig mer journalistikk til leserne i Stavanger.

Liv uten støtte

Ambisjonen er å frigjøre Dagsavisen helt fra produksjonsstøtten. Ifølge Lysholm er det derfor de lanserer sonede utgaver i Moss, Drammen og snart i Trondheim. I tillegg får RA som samarbeidende avis en større utgave i Stavanger. Ved hjelp av disse posisjonene skal Dagsavisen styrke seg på nett og på sikt bli fri for statlige tilskudd.

- Kommer vi over kneika med å etablere de digitale posisjonene, får vi etablert mediemangfold. Ambisjonen er at vi i en fremtidig heldigital mediehverdag skal kunne leve uten støtte.

Dagsavisen, mener Lysholm, vil ikke kunne leve bare i nisjene slik Vårt Land, Nationen eller Klassekampen gjør. Alternativet er å være en del av noe større. Dette forsøker avisen å gjøre for egen maskin.

Før jul etableres de lokale nettsidene i Drammen og Moss. Samtidig åpnes Dagsavisens nettside delvis opp. Det betyr at brukerne får tilgang til mer innhold gratis enn i dag. Som Oslo-satsingen, samt en del av meningsinnholdet. Lysholm forteller at mye av kommentarstoffet har vist å trekke stor trafikk gjennom sosiale medier. Dette skal satses mer på.

Over nyttår gjenåpnes Rogalands Avis på nett.

- Det vi gjør må være bra for mangfoldet.

Kunne økt inntjening

Mens Rogalands Avis har fått penger fra sin nye eier, sliter Dagsavisen med å få til et nullresultat i år. Så langt i år ligger annonsesvikten i avisen på 20 prosent.

Medietilsynet bekrefter at både Dagsavisen og andre ville fått mer penger om Rogalands Avis opphørte å eksistere, hvor mye måtte regnes ut. Det samme gjelder om RAs opplag var blitt lagt sammen med Dagsavisens. Det ville gitt mer penger, men det er usikkerhet rundt hvor mye. Det som er klart at om avisene var blitt lagt sammen til én, ville ikke det økt de totale rammene for pressestøtten, og på den måten kunne det bidratt til å ta penger fra andre støtteaviser.

 

Powered by Labrador CMS