Tidligere offiser og PST-sjef skal lede NJ

Torbjørn Brenna (51) klar til å ta kommandoen, med solid ledererfaring fra både politiet og Forsvaret.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Torbjørn Brenna, ny leder for staben i NJ. Foto: Privat
Ansettelsesutvalget i Norsk Journalistlag (NJ) har innstilt Torbjørn Brenna (51) som ny administrativ leder. Alt ligger dermed til rette for at landsstyret ansetter Brenna som sekretariatsleder på et ekstraordinært møte onsdag ettermiddag.

[factbox:1-right]

Brenna har ifølge sin egen CV lang og bred erfaring som leder på ulike arbeidsplasser og i ulike bransjer. Han arbeider i dag som drifts- og personalsjef i arbeidstakerorganisasjonen Delta, med avdelingsansvar for HR (Human Resources), drift og økonomi.

Delta er tilsluttet Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund og organiserer om lag 68.000 medlemmer – i all hovedsak ansatte innen offentlig tjenesteyting.

Enstemmig utvalg

Det var åtte søkere til stillingen som sekretariatsleder. NJs politisk valgte leder Thomas Spence viser til at ansettelsesutvalget, som har bestått av to ansatterepresentanter og tre fra NJs politiske arbeidsutvalg, er enstemmige i sin innstilling.

– Vi har lagt vekt på Brennas brede kompetanse fra liknende jobber og oppgaver i både offentlig og privat sektor. Dessuten gjorde han et svært sympatisk og tillitvekkende inntrykk i intervjurundene.

Stillingsbetegnelsen sekretariatsleder er ny. Bakgrunnen er at NJs landsstyre har vedtatt å skifte navn og tyngdepunkt for stillingen, med økt vekt på den daglige ledelsen av staben i Torggata. I dag har NJ en generalsekretær, Jahn-Arne Olsen, som øverste administrative leder. Han går av med Avtalefestet førtidspensjon 30. juni neste år, etter drøyt 12 år i jobben. Stillingsbetegnelsen generalsekretær har vært benyttet siden Trygve Moe ble NJs første med den tittelen i 1984.

Utforme og påvirke

 Hvorfor vil du til NJ?

– I antall medlemmer er NJ mye mindre. Men det er et steg opp for meg å bli øverste administrative leder. Det gir muligheter til å være med på å utforme og påvirke, noe som motiverer meg, sier Brenna.

Han understreker at han åpenbart ikke vet alt om NJ.

– Men jeg vet hvordan det er å være arbeidsgiver i en arbeidstakerorganisasjon.

– Hva kan du tilføre?

– Jeg har en analytisk tilnærming til ting som jeg fikk drillet inn i Forsvaret og som jeg bruker veldig aktivt. Jeg er vant til å jobbe sammen med mennesker og er opptatt av involvering og forankring. Jeg håper å være en leder som er trygg nok til å slippe til andre. Og så er jeg veldig glad i mennesker.

[quote:2-right]

Sjefjobb i PST

Brenna gikk på Krigsskolen i årene 1983-86 og har lang ledererfaring fra Forsvaret, blant annet fra Brigaden i Nord-Norge og Søndenfjeldske Dragonregiment. Han avanserte i gradene til major og jobbet ved Forsvarets Overkommando fra 1998 til 2000.

I perioden 2002 til 2010 arbeidet Brenna hos Politiets Sikkerhetstjeneste (PST). Der var han i mange år HR-sjef med ansvar for funksjonene personell, utdanning og drift. De siste par årene var Brenna ansvarlig for innledende og forberedende saksbehandling innenfor hele PSTs virkeområde, samt for sambandsfunksjonen til inn- og utenlandske samarbeidende tjenester.

I hele sin periode i Delta, fra 2010 til nå, har Brenna tatt del i og ledet til dels omfattende prosesser, herunder omorganiseringer, flytting til nye lokaler, innføring av nye arbeidsrutiner og prosesser og innføring av personalpolitiske handlingsplaner med vekt på aktivt medarbeiderskap.

[quote:3-left]

Hoppet av

Brenna viser til at han i hovedsak er utdannet i Forsvaret.

– Og her har jeg hatt det vanlige karriereløpet som yrkesoffiser gjennom nesten 20 år.

Brenna hoppet av Forsvaret fordi han “lurte på hvordan ville klare seg utenfor”. Etter et kort mellomspill som underdirektør i daværende Folketrygdkontoret for utenlandssaker gikk han videre til PST.

[quote:4-right]

Kan din bakgrunn fra PST komme til nytte?

 Det jeg kan si er at PST nok er annerledes på innsiden enn det folk flest tror. Det er et veldig bredt sammensatt kompetansemiljø og et stort spekter av folk med ulike utdanninger og bakgrunner.

 Jo, men holdningen til hemmelighold er vel litt annerledes?

 He, he. Joda, litt spisset kan man vel si at i PST er utgangspunktet at saker er hemmelige inntil man bestemmer noe annet. Hos NJ er det vel stikk motsatt.

Gleder seg

Brenna sier han gleder seg veldig til å begynne i den nye jobben.

– Utfra det lille inntrykket jeg har så blir dette veldig spennende. Men jeg har stor respekt for oppgaven og kommer ikke valsende som noen verdensmester. Bransjen har store utfordringer og det vil sikkert prege organisasjonen. På den annen side er den enda viktigere i vanskelige tider.

Powered by Labrador CMS