Omstridt redaktør trakk seg

Slutt for Jan Tore Hamnøy (36) etter kort tid som eneleder i mediehus med mye dramatikk i ledersjiktet.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I dag, mandag 1. desember, er Arnstein Olaisen på plass som konstituert ansvarlig redaktør i Haugesunds Avis. Styret har også konstituert økonomidirektør Øystein Vormestrand som administrerende direktør i mediehuset og som regiondirektør for eierkonsernet Amedia.

[factbox:1-right]

Hamnøy er den tredje ansvarlige redaktøren som går av i Haugesunds Avis i løpet av de tre siste årene. Han vil være tilgjengelig for den nye ledelsen i oppsigelsestiden på seks måneder.

Redaktørerfaring

– Nå vil vi ha en ansvarlig redaktør med redaksjonell bakgrunn, sier NJ-klubbleder Tore Roth Stranden til Journalisten.

Den konstituerte redaktøren er 40 år gammel. Olaisen er født og oppvokst i Haugesund og begynte å skrive for Haugesunds Avis som frilanser i 1994. Etter historiestudier ble han i 2004 fast ansatt som kulturleder og debattredaktør i avisa. Denne stillingen hadde han fram til 2012, da han ble ansatt som redaktør med ansvar for innhold i alle kanaler.

Hyppige redaktørskifter

Haugesunds Avis har vært gjennom en rekke mer eller mindre dramatiske redaktørskifter siden årtusenskiftet.

• 2001: Ragnar Larsen får avskjed etter fem år som ansvarlig redaktør

• 2008: Tonny Nundal sier opp stillingene som administrerende direktør og ansvarlig redaktør

• 2011: Pål A. Berg slutter som ansvarlig redaktør

• 2012: Bård Borch Michalsen gir seg som ansvarlig redaktør etter bare sju måneder i jobben

• 2014: Jan Tore Hamnøy sier opp etter halvannet år som ansvarlig redaktør

Selvbiografi

Det har altså ikke manglet på dramatikk i det vestnorske mediehuset. I Hamnøys redaktørperiode har det vært alvorlige friksjoner og mistillit mellom ham og redaksjonen (se faktarammen).

Samtidig med Hamnøys avgang, som ble kjent i forrige uke, lanserer tidligere ansvarlig redaktør Ragnar Larsen sin selvbiografi “Ærlig talt”, der han gir sin versjon av hendelsesforløpet bak avskjeden for 13 år siden. I boka kommer Larsen med kraftige personkarakteristikker, blant annet av tidligere medarbeidere.

[quote:1-left]

På sin profil på profilerings-nettjenesten Linkedin melder Hamnøy seg nå klar for nye oppgaver. Han skriver blant annet:

«Å være i en offentlig lederposisjon gjør at det ikke er uproblematisk å samtidig se seg om etter nye utfordringer. Det er klart lettere for meg å se og vurdere nye jobbutfordringer når jeg er fristilt. Jeg har derfor valgt å innvilge meg selv en anledning til å ta et friminutt og en tur inn i tenkeboksen før jeg er klar for noe nytt.»

Hamnøy poengterer at han gradvis har fått utvidet ansvar, har lært og utviklet seg mye som leder og menneske de siste årene.

Lite fornøyd

Redaksjonsklubben i Haugesunds Avis var lite fornøyd med ansettelsen av Hamnøy som ansvarlig redaktør i mai 2013. Daværende klubbleder Einar Tho kommenterte den slik:

[quote:2-right]

– Hamnøy er en hyggelig og ambisiøs kar med mange gode egenskaper, men Norsk Journalistlag mener prinsipielt at en ansvarlig redaktør bør ha solid redaksjonell bakgrunn. Styreleder Are Stokstad har opplagt lagt vekt på andre ting. Uavhengig av utfallet er redaksjonsklubben heller ikke imponert over jobben avisens eierkonsern Amedia har gjort i rekrutteringen.

Hamnøy ønsket ikke å kommentere kritikken fra redaksjonsklubben. Stokstad, som nå er konsernsjef i Amedia, uttalte at han var trygg på at Hamnøy med sine strategiske kunnskaper og lederegenskaper ville lede mediehuset på en god måte.

I motvind

Haugesunds Avis har som andre papiraviser slitt de siste årene. Opplaget endte på 24.073 eksemplarer i 2013, ned fra 31.907 for fem år siden. Selskapet gikk åtte millioner kroner i overskudd på bunnlinja i fjor, mot 52 millioner kroner i 2008.

Det vakte oppsikt at Hamnøy fikk en bonus på 600.000 kroner i 2013, på toppen av lønna på 1,5 millioner kroner, i et år da Haugesunds Avis måtte gjennomføre store kostnads- og bemanningskutt.

I august i år ble det kjent at Hamnøy hadde søkt jobben som rådmann i Haugesund kommune. Han kom til finaleheatet, men tapte for en annen kandidat.

– Etter eget ønske

[quote:3-left]

Overfor egen avis vil ikke Hamnøy si noe om eventuell sluttpakke eller etterlønn. Han henviser til styreleder Nina Refseth, som sier til Haugesunds Avis at Hamnøy går av helt og fullt etter eget ønske.

– Styret ønsker nå å gå tilbake til en toledermodell. Vi mener en virksomhet på MHAs størrelse er best tjent med det. Stillingen som ansvarlig redaktør vil bli lyst ut så snart som praktisk mulig. Hva som skal skje med stillingen som administrerende direktør vil vi komme tilbake til, sier Refseth.

Tore Roth Stranden, konstituert leder av redaksjonsklubben i Haugesunds Avis. Foto: Alfred Aase, Haugesunds Avis

Klubben fornøyd

Tore Roth Stranden er fungerende leder av redaksjonsklubben i Haugesunds Avis. Han slår fast at klubben er godt fornøyd med at styret nå har bestemt at mediehuset skal tilbake til en toleder-modell.

– Vi ønsker en ansvarlig redaktør med redaksjonell bakgrunn. Det regner vi nå med at vi får.

Roth Stranden er også tilfreds med at styret har bedt den konstituerte ledelsen om å finne ut hvilken retning Haugesunds Avis nå skal gå i, redaksjonelt og markedsmessig.

– Det synes vi er fornuftig. Det er ingen stor dramatikk i at Hamnøy har gått av. Vi har tro på at den konstituerte ledelsen vil takle dette på en god måte.

– Det har vært hyppige redaktørskifter i HA de siste årene. Tror du det vil skremme bort gode kandidater?

– Jeg håper ikke det. Jeg tror ikke det er ekstra vanskelig å være redaktør i Haugesunds Avis, sier Roth Stranden.

Powered by Labrador CMS