Thorhild Widvey under åpningen av Nordiske Mediedager tidligere i mai. Foto: Glenn Slydal Johansen

EU kan godta nullmoms

Nye signaler fra EU-presidenten om lik moms for nett- og papiraviser.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Under Mediedagene i begynnelsen av mai varslet kulturminister Thorhild Widvey at regjeringen nå går til EFTAS overvåkingsorgan ESA med forslag om nullmoms på nyhetsinnhold. ESA må vurdere hvorvidt nullmoms kan være i strid med EØS-avtalenes forbud mot statsstøtte. Der sa Widvey også at hun kjente til at EU-kommisjonen interesserer seg for spørsmålet.

Lørdag skrev Klassekampen at EU-presidenten i forrige uke ga uttrykk for interessen offentlig. Ifølge avisen skjedde det på et møte med bransjeforeningen for avisutgivere i Tyskland i forrige uke.

– EU-kommisjonen vil foreslå å kutte medlemslandenes momsbeskatning av nettaviser, sa Juncker ifølge Klassekampen, som igjen siterer nyhetsbyrået Reuters.

I Tyskland betaler nettavisene 19 prosent moms og papiraviser 7 prosent.

– Forbrukerstøtte

Klassekampen skriver at en endring i EUs momsregime i utgangspunktet ikke gjør det lettere for Norge å få gjennomslag i Europa fordi moms- og skattereglene ikke er en del av EØS-avtalen. Men dersom EU-landene blir enige om et unntak i momsregelverket, må dette også vurderes opp mot EUs regler om statsstøtte, som er nær identiske med statsstøreglene i EØS-avtalen.

Per Andreas Bjørgan ledet tidligere ESA-avdelingen som nå skal vurdere den norske notifiseringen. Nå jobber han som rådgiver for Mediebedriftenes Landsforening (MBL). Han sier til Klassekampen at MBL anser nullmoms til nettmedier som forbrukerstøtte, og ikke som statsstøtte.

ESA har to måneder på seg til å behandle notifiseringen etter at de har mottatt den fra Norge dersom de ikke ber om ytterligere avklaringer eller en utvidet formell undersøkelse.

Powered by Labrador CMS