Konsernsjef Rolv Erik Ryssdal forklarte budet på Hemnet da han presenterte Schibsteds kvartalsregnskap fredag morgen. Foto: Bjørn Åge Mossin

Schibsted tok svenskene på senga

Ringte opp de siste eierne sent torsdag kveld og fortalte om budet på 1,5 milliarder kroner for eiendomstjenesten Hemnet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Dette har vakt reaksjoner blant de eierne som ikke har deltatt i forhandlingene om det potensielle oppkjøpet.

” Schibsted gikk bak ryggen på Hemnets storeiere før budet”, lyder tittelen på en artikkel på det svenske teknologinettstedet breakit.se.

Betinget bud

Fredag morgen ble det kjent at Schibsted Media Group har lagt inn et betinget bud på 1,5 milliarder svenske kroner på den svenske markedsplassen for eiendom. Det norske konsernet er kun interessert i å overta Hemnet dersom det får kontroll med 100 prosent av aksjene.

SCHIBSTED MEDIA GROUP

• Internasjonalt mediekonsern med 6.900 ansatte i 29 land.
• Schibsted eier mange av de største mediehusene i Norge og Sverige og er engasjert i nyhetsmedier i blant annet Frankrike og Spania. Samarbeidet mellom regionsavisene Aftenposten, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen ble formalisert gjennom etableringen av Media Norge i 2009. I 2012 ble Schibsted Forlag og VG også lagt inn i selskapet, som skiftet navn til Schibsted Norge.
• Schibsted Classified Media er ledende på online rubrikk i Europa. Selskapet har virksomhet i mange etablerte markeder i Vest-Europa og i voksende markeder i Asia, Øst Europa og Latin Amerika.

Hemnet eies i dag av Swedbank Fastighetsbyrå (34 prosent), Mäklarsamfundet (25 prosent), Fastighetsmäklarförbundet FMF (25 prosent) og Svensk Fastighetsförmedling (16 prosent). Budet er et ledd i Schibsteds langsiktige strategi om å modernisere markedet for digitale boligannonser i nært samarbeid med Sveriges eiendomsmeglere.

Øverst på ønskelisten

Ifølge konsernsjef Rolv Erik Ryssdal har Hemmet stått øverst på Schibsteds ønskeliste i flere år.

– Hemmet har stort potensial og har allerede en solid posisjon i det svenske eiendomsmarkedet. Det er et flott selskap som er posisjonert for framtiden, sa Ryssdal da han presenterte Schibsteds kvartalsrapport fredag morgen.

Han gjorde oppmerskom på at det er noen hindre å passere for at handelen på 1,5 milliarder kroner skal gå i orden. For det første ønsker Schibsted 100 prosent av Hemmet.

– Halvparten av aksjonærene har allerede sagt ja. Også resten må akseptere vårt tilbud. I tillegg må en avtale godkjennes av de svenske konkurransemyndigheten, sa Ryssdal.

Han håper at det svenske Konkurrensverket kan avklare saken i løpet av 2015.

Ifølge breakit.se stanset Konkurrensverket nylig et forsøk fra Swedbank på å kjøpe Svensk fastighetsförmedling. Myndighetene motiverte blant annet avslaget med at hensikten bak handelen kunne være å ta kontroll over Hemnet.

Tatt på senga

Det er Fastighetsbyrån og Svensk Fastighetsförmedling som har akseptert budet. Ryssdal fortalte at budet også er kommunisert til de øvrige eierne. Ifølge breakit.se skjedde dette så seint som klokka 22.30 torsdag kveld.

– En representant for Schibsted ringte meg halv elleve i går kveld og fortalte at de skulle legge inn et bud. Men jeg fikk ikke selve avtaleforslaget før nå i dag morges. (…) Vi ante ikke at Schibsted forhandlet med de andre storeierne, sier leder Pasha Sabouri i Fastighetsmäklarförbundet til breakit.se fredag morgen.

Konsernsjef Ryssdal svarte følgende om dette da han ble spurt på kvartalspresentasjonen:

– Det er en delikat sak å behandle alle eierne likt. Vi mener at vi har gjort det på best mulig vis og håper på en god dialog med alle eierne. Vil skal sørge for å gi dem all nødvendig informasjon.

Mäklarsamfundet hadde fredag formiddag ikke kommentert Schibsteds bud på Hemnet.

Høyt priset

Hemnet hadde en omsetning på 119 millioner svenske kroner og et brutto driftsresultat (EBITDA) på 26 millioner i 2013. Omsetningen økte til 162 millioner i 2014, med et driftsoverskudd på 34 millioner.

Schibsteds Hemnet-bud tilsvarer 47 ganger EBIDTA.  Til sammenlikning vurderes de mest omsatte selskapene på Stockholmsbörsen til i gjennomsnitt 17 ganger driftresultat, ifølge nettstedet.

– Det er et godt tilbud. Jeg tror vi er i posisjon for vekst gjennom Hemnet, sa Ryssdal om den saken.

Også Sabouri i Fastighetsmäklarförbundet virker fornøyd med budets størrelse, men er samtidig reservert.

– Når det kommer inn en  ny kommersiell eier undrer man jo alltid på hvilke strategiske valg de skal gjøre. Det tror jeg at mange i bransjen kjenner en viss uro for. Men det finnes samtidig ingenting som sier at Schibsted ikke skulle kunne utvikle Hemnet på et bra vis, sier han til breakit.se.

Synergier med Blocket

Hemnet fakturerer boligselger direkte og fakturasummen deles 50/50 mellom Hemnet og eiendomsmegler. Det er ventet god vekst og synergier med Blocket Bostad, ifølge Schibsted.

Finn Eiendom i Norge har dobbelt så store inntekter som Hemnet i et marked med halvparten av befolkningen.

Powered by Labrador CMS