Jan Zahl mottar Kulturdepartementets nynorskpris fra juryens sekretær Magni Øvrebotten. Foto: Ivar Myklebust Longvastøl
Jan Zahl mottar Kulturdepartementets nynorskpris fra juryens sekretær Magni Øvrebotten. Foto: Ivar Myklebust Longvastøl

Jan Zahl mottok språkpris

Hedret med Kulturdepartementets nynorskpris.

Published   Updated

Det var under Dei nynorske festspela i Ørsta fredag at Stavanger Aftenblad-journalisten og -kommentatoren mottok prisen som består av et kunstverk og 50.000 kroner.

- Med røtter på Jæren og språklig bevissthet i Stavanger Aftenblad i ryggen, har Zahl skrevet seg inn i en tydelig nynorsk skrifttradisjon. Kritiske blikk på Oslo-makten med Vestlandet som ståsted, målbåret på nynorsk, er ikke hverdagskost i norske medier, heter det i juryens begrunnelse.

At Zahl vant prisen ble kjent allerede i mai.

Les også: Språkpris til Jan Zahl

Journalisten har tidligere jobbet i Dagbladet, TV 2 og Forskerforum. Han har og skrevet bok om historien til musikkbandet Kaizers Orchestra.

I en pressemelding fra juryen trekkes det frem at Zahl samme dag som han mottok prisen fra Kulturdepartementet, kritiserer statsråden i samme departement for å være et av regjeringens svakeste kort.

- I andre land, ikke så langt unna, får en sparken, blir sendt i fengsel eller må dø for slik kritikk. I Norge risikerer en å få en pris. Det er akkurat slik det skal være, og det er et sunnhetstegn for det liberale demokratiet vi bør være svært glade for at vi lever i, sa Zahl i takketalen, ifølge meldingen.

– jeg gjør ikke noe stort nummer ut av at jeg skriver nynorsk, jeg bare gjør det, akkurat på samme måte som jeg spiser, puster og sover. Og egentlig er jeg mindre opptatt av å skrive nynorsk enn å skrive godt.

Juryen har bestått av Håkon Haugsbø, Agnes Ravatn og Svend Arne Vee.