Edward Snowden. Foto: Gage Skidmore - Wikimedia Commons

Medie=organisasjoner blir hjelpere i Snowdens sak mot den norske stat

Holdt pressekonferanse om Snowden-saken i dag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Norsk Redaktørforening (NR), Norsk Journalistlag (NJ) og Norsk Presseforbund (NP) vil bistå den amerikanske varsleren Edward Snowden i hans sak mot den norske stat.

– Vi mener materialet Snowden har brakt videre er av så stor verdi og faller inn under det arbeidet vi jobber for, nemlig at varsling skal behandles forsvarlig. Og vi mener også at slik saken står nå har klare og urovekkende parallelle trekk til nettopp den samme utdelingen av den samme pris til Carl Ossietsky da han i sin tid varslet om at det fantes informasjon som verden ikke visste om. Vi håper Snowden skal komme til Norge og motta en pris for arbeidet sitt, sa Presseforbundets generalsekretær Kjersti Løken Stavrum på pressekonferansen.

Redaktørforeningens leder Arne Jensen la til:

– Det har en formell side å bli partshjelper som er viktig. Vårt resonnement er at hvis vi aksepterer at Snowden er en varsler, han har gitt oss avgjørende og ny informasjon, som har betydning og som berører grunnleggende rettigheter for alle mennesker. Og som har spesifikk betydning for medienes oppgaver og muligheter til å utføre sitt oppdrag. Det handler om kildevern. Hvis vi aksepterer det blir det et paradoks, uansett hva man mener om Snowden-saken, et paradoks om Snowden ikke kan komme til Norge og motta en pris uten å risikere å bli pågrepet og bli utlevert til en straffeforfølging.

– Jeg vil legge til at det jobbes internasjonalt nå med å styrke varslervernet. Da må vi kunne vise til og hjelpe en varsler når vi ser en.Kunngjør initiativ for å få varsleren fra Moskva til Oslo.

I april saksøkte Edward Snowden den norske stat for å få komme til Norge for å motta Ossietzky-prisen som han er tildelt av Norske PEN uten å risikere å bli utlevert til USA.

Regjeringsadvokaten ba i forrige uke Oslo tingrett avvise søksmålet fra Edward Snowden.

Medieadvokat Ina Lindahl Nyrud i Norsk Journalistlag sier til Journalisten at det presseorganisasjonene gjør er å slutte seg til at Snowden ikke skal kunne bli utlever til USA i forbindelse med at han 18. november kan komme til Norge for å motta prisen. 

Presseorganisasjonene går ikke inn i det rettslige grunnlaget for hvorfor han ikke skal utleveres, men yter støtte på grunnlag av hans rolle som varsler.

Powered by Labrador CMS