Løken Stavrum forlater Norsk Presseforbund og går til stiftelsen Tinius

Går av som generalsekretær i Norsk Presseforbund: Kjersti Løken Stavrum.

Løken Stavrum forlater Norsk Presseforbund og går til stiftelsen Tinius

Varslet mandag Presseforbundet om at hun sier opp sin stilling.

Saken oppdateres
 
Kjersti Løken Stavrum (47) slutter som generalsekretær i Norsk Presseforbund og tar over som administrerende direktør i Stiftelsen Tinius og Blommenholm Industrier.
 
Stavrum etterfølger Sindre Østgård, som blir direktør for produkt- og forretningsutvikling i Discovery Networks i Norge og Sverige.
Kjersti Løken Stavrum kom til Norsk Presseforbund i 2013.

– Stillingen som generalsekretær i Norsk Presseforbund er på mange måter en drømmejobb. Det har vært et privilegium å jobbe for presseetikk, offentlighet og ytringsfrihet i disse årene, sier Løken Stavrum i en pressemelding.

Løken Stavrum kom til Norsk Presseforbund i 2013.

– Under alvorlig press

– Men produksjonen av den frie og uavhengige journalistikken er under et alvorlig press. Schibsted er et sentralt mediehus som forvalter betydelig publisistisk kraft, og som har ambisjoner om å sikre journalistikken gode økonomiske vilkår også i fremtiden. I den bekymringsfulle situasjonen vi er nå, ønsker jeg å være en pådriver for verdien av publisistisk innhold med utgangspunkt i Stiftelsen Tinius, sier hun.

Blommenholm Industrier (BI) eier 26,1 prosent av aksjene i Schibsted ASA og er selskapets største eier. Stiftelsen Tinius forvalter denne eierposten gjennom et styre som består av tre personer: Ole Jacob Sunde, som også er styreleder i Schibsted, advokat John A. Rein og Kjersti Løken Stavrum. Løken Stavrum beholder styrevervet i stiftelsen og BI, men varamedlem skal møte i hennes sted i den perioden hun er administrerende direktør.

– Vi må sikre best mulige rammer for frie og uavhengige redaksjoner også på digitale flater. Det krever en av de største teknologiske satsningene som noen norsk bedrift har gjort, men det krever også innsikt i hvordan journalistikken skal fornye seg for å forbli relevant. Med Kjerstis erfaring vil stiftelsen være godt skikket til å utøve langsiktig, godt eierskap i Schibsted, sier Ole Jacob Sunde.

Lyttes til

– Kjersti Løken Stavrum har gjort en meget god jobb som generalsekretær i Norsk Presseforbund. Hun har en stemme det lyttes til i det offentlige ordskiftet, og hun har bidratt til fornyelse og modernisering av Norsk Presseforbund. I løpet av denne perioden har vi oppgradert Vær Varsom-plakaten på viktige områder. PFU-systemet er åpnet for bloggere og frittstående utgivere, saksbehandlingen er digitalisert, Offentlighetsutvalget er omstrukturert og forsterket. Jeg tror også at Norsk Presseforbunds arbeid er blitt videre kjent ved hennes og sekretariatets utadrettede arbeid. Vi skulle svært gjerne hatt henne med på laget videre, sier styreleder i Norsk Presseforbund, Gunnar Kvassheim.

Kvassheim sier til Journalisten at det er viktig at den nye generalsekretæren oppleves som fri og uavhengig, og ikke har bindinger som oppleves som hindringer. Det har vært diskusjoner rundt Løken Stavrums rolle som styremedlem i nettopp Tinius-stiftelsen, som eier 26,1 prosent av Schibsted. Da hun ble ansatt i NP var hun varamedlem i stiftelsen, men rykket nylig opp til fast plass i styret.

– Det har vært debatt om dette, men jeg har ikke opplevd hennes rolle som et problem i for eksempel PFU, hvor de ikke har latt seg prege av hennes forhold til Aftenposten, sier styrelederen til Journalisten.

Harald Stanghelle er styremedlem i Norsk Presseforbund og
styreleder i Norsk Redaktørforening.

Peker på tre kvaliteter

Harald Stanghelle er styremedlem i Norsk Presseforbund og representerer Norsk Redaktørforening, hvor han også er styreleder. Stanghelle har tidligere arbeidet med Løken Stavrum i Aftenposten, og skal også ha vært en av de som arbeidet med å få henne inn som ny generalsekretær etter Per Edgar Kokkvold. Han beklager at hun nå slutter.

– Forhåpenligvis er det bra for Schibsted, men langt derifra for Presseforbundet, sier Stanghelle.

I jakten på hennes etterfølger peker Stanghelle på tre kvaliteter som kandidatene burde ha:

○ Bred medieerfaring

○ Etiske ryggmargsreflekser. Dette er ifølge Stanghelle noe som ikke kan læres over natten, derfor bør kandidaten ha bevist sin kunnskap før. Kanskje også gjennom å ha gjort feil.

○ Og så må kandidaten evne å ta Presseforbundet videre.

Bindringer kommer også til å være viktig.

– Det er helt umulig etter min oppfatning å finne en kandidat som ikke har en sentral bakgrunn i et norsk mediehus. Det er per definisjon bindringer, men jo færre bindinger desto bedre, sier Stanghelle.

Ønsker åpenhet

Det er viktig med åpenhet rundt kandidaten og at denne oppfattes som en ubunden part, sier Kvassheim og slår samtidig fast at Norge er et lite land og at eventuelle kandidater til stillingen også vil ha en fortid.

Kjersti Løken Stavrum har mer enn 25 års erfaring som journalist og redaktør i ulike publikasjoner; aviser, ukepresse, nett og TV. Hun er utdannet statsviter (cand.polit.) og har en mastergrad i ledelse. Hun har også vært avdelingsdirektør for kommunikasjon i NHO. Løken Stavrum var i flere år leder av Oslo redaktørforening, styremedlem i International News Media Association (INMA) og har vært varamedlem og deretter medlem av Stiftelsen Tinius og Blommenholm Industrier siden 2007.

Kom overraskende på de ansatte

Norsk Presseforbund har fem ansatte i tillegg til Løken Stavrum: tre fagmedarbeidere, en juridisk rådgiver og en felles sekretær med Norsk Redaktørforening. I tillegg er tidligere generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Nils E. Øy, engasjert som spesialrådgiver i NP.

Kjell Nyhuus har lengst fartstid blant fagmedarbeiderne, som til daglig forbereder saker til Pressens Faglige Utvalg.

– Oppsigelsen kom virkelig som en overraskelse på oss. Den ble mottatt med forbauselse hos oss, og definitivt ikke med glede. Kjersti har vært en god leder, også internt. Hun har vært tydelig, beslutningsdyktig og samtidig åpen for dialog, noe som preger hverdagen i vår lille organisasjon, sier Nyhuus.

– Hvilke egenskaper mener dere at NPs styre bør se etter hos en etterfølger?

– Dette er en nøkkelstilling i medie-Norge og derfor en viktig ansettelse. For egen del mener jeg at det er viktig for en etterfølger å forstå publisist- og redaktørollen. Det er helt sentralt element. Dessuten må vedkommende forsvare journalistikken i redaktørstyrte medier, noe som i dag er sterkt utfordret av andre typer medier.

Annonser

Les også

Masud Gharahkhani spurte Linda Hofstad Helleland om hun vil ta pressestøtte fra de avisene som er uenig med Høyre.

Facebooks nystartede TV-tjeneste har sikret seg den amerikanske versjon av NRK-serien «Skam», melder NRK.

Kjetil Stormark i Aldrimer.no mener dementiet bygger på ulik oppfatning om semantikk.