Øyvind Johan Heggstad er en erfaren gravejournalist. Han har også sittet i offentlighetsutvalget. Foto: NRK, publisert med tillatelse.
Øyvind Johan Heggstad er en erfaren gravejournalist. Han har også sittet i offentlighetsutvalget. Foto: NRK, publisert med tillatelse.

Øyvind Johan Heggstad slutter i NRK for å lage grave=journalistikk i gratisavisen Nytt i Uka

Etter 22 år i NRK Møre og Romsdal vender 47-åringen tilbake som redaktør i avisen der karrieren hans startet. 

Published   Updated

Den profilerte NRK-journalisten Øyvind Johan Heggstad valgte å ta sluttpakke fra NRK i desember og tiltrer stillingen som redaktør i den Ålesund-baserte ukeavisen Nytt i Uka allerede mandag.

Han forteller Journalisten at sluttpakketilbudet gjorde det enklere for ham å ta en risiko. Men han vil ikke gi slipp på det skrivende, og kommer til å produsere en del stoff i avisen i tillegg til å være redaktør.

Interessert i mediefolk?: Henning Aarset forlater Kommunal Rapport med tungt hjerte

Skal grave

– Hvorfor velger du som er gravejournalist i NRK å gå til en ukentlig gratisavis? 

– Med tre journalister inkludert redaktør har avisen ressurser til å grave lokalt. Det skal vi benytte oss av. Vi skal spisse journalistikken. Det skal satses mer på å følge offentlig forvaltning.

Men Heggstad vil også ta vare på særpreget til avisa – notiser og særstoff som har høy lesing. I tillegg kommer han til å endre på formatet til en del saker, og fokusere mer på bilder enn på tekst.

Nytt i Uka har i dag ingen fotografer på fast basis, men har tilgang på frilansere. Heggstad vil også gi journalistene fotokurs for å utvikle kompetansen.  

– Avisen trenger oppfriskning. Det finnes et udekket journalistisk landskap i Ålesund-området , og det er muligheter til å drive denne viktige journalistikken. Med kutt i regionaviser og i NRK er det mindre rom for undersøkende journalistikk lokalt. De faglige utfordringene bekymrer meg ikke, det klarer vi. Det er nok å ta tak i.

Gratisavisen har vært en økonomisk suksess og har levert over 15 millioner kroner i driftsresultat de fem siste årene.

Offentlighetsforkjemper

Heggstad satt i Pressens Offentlighetsutvalg fra 2011 til 2016. Åpenhetsspørsmål er noe han vil jobbe videre med i Nytt i Uka og noe han også holder foredrag om. Det skal han fortsette med. Også jobben som sensor ved medieutdanningen på Høgskulen i Volda skal han ha på siden. 

– Hvilket forhold har du til gratisavisen Nytt i Uka? 

– Det var faktisk her min journalistiske erfaring startet i 1990. Jeg kom som 20-åring nesten rett fra militæret og fikk prøve meg som journalist i Nytt i Uka. Det var i nærradio at jeg fikk fascinasjonen for yrket, men det var i Nytt i Uka at jeg virkelig fikk prøve. 

Han forteller at han hadde tidligere redaktør Reidar Skarbø som læremester. Skarbø var svært opptatt av at pressen skulle være vaktbikkje for makten. Det var derfor Heggstad valgte den journalistiske retningen som han gjorde og han gir Skarbø en del av æren. 

– Så nå er ringen sluttet. Men jeg er bare 47 år, da, så jeg anser meg selv som henholdsvis ung enda, sier han lattermildt. 

NRK i stor endring

Å forlate NRK etter så lang tid sammenligner han med hvordan en baby har det når navlestrengen kuttes.

– NRK har vært en super og sikker arbeidsplass med gode sosiale ordninger. Å forlate en sånn arbeidsplass inneholder en viss risiko, men NRK er i stor endring med kraftige kutt. Det ble mindre tid til min type journalistikk, så da søkte jeg utfordringer.  

Derfor tok Heggstad sluttpakke etter 22 år i bedriften. Han startet i NRK Møre og Romsdal allerede i 1992, men sluttet i 1994. Da vikarierte han blant annet i Sunnmørsposten. I 1997 fikk han fast ansettelse i rikskringkastingen. 

– Jeg vil savne alle de dyktige kollegaene og det sosiale miljøet i NRK. Jeg håper det blir slik i framtiden også. NRK er Norges viktigste mediebedrift, og vil være det i lang tid. De som jobber der fortjener rammevilkår for å drive god journalistikk, for de har kompetansen.

Fem ansatte 

Nytt i Uka utgis av et selskap med samme navn. I 2015 leverte selskapet et årsresultat etter skatt på 1,6 millioner kroner av en omsetning på 18,3 millioner kroner.

Ifølge egne nettsider kommer Nytt i Uka ut hver onsdag i et opplag på 40.400. Gratisavisen distribueres gjennom Edda til alle husstander i kommunene Ålesund, Sula, Giske, Skodje, Haram, Hareid, Ørskog, Sykkylven og Stordal. I tillegg distribueres avisen til poststedene Tomrefjord og Vestnes.

Avisen består av en redaksjon på fem personer, inkludert grafisk designere. Maria Nerhus har vært konstituert redaktør etter at Eldar Berg sluttet i ukeavisen.