Anne Gunn Halvorsen fant ut at hun ikke ble lykkelig av å ha fast jobb. Foto: Samlaget/Pernille Blåfjell Walvik.
Anne Gunn Halvorsen fant ut at hun ikke ble lykkelig av å ha fast jobb. Foto: Samlaget/Pernille Blåfjell Walvik.

Anne Gunn Halvorsen tok sluttpakke i Dagens Næringsliv og fant lykken som frilanser

Samtidig ga hun ut journalistisk selvhjelpsbok om hvordan å leve livet.

Published   Updated

Det siste året har Anne Gunn Halvorsen jobbet med å finne ut hva man som voksen skal gjøre med livet. Det resulterte i boka «Livet og korleis leve det». En ren journalistisk selvhjelpsbok som kom ut nå i februar. 

«Eg er journalist, og alle journalistar veit ein ting: Nokon veit alltid meir enn deg. Eg bestemmer meg for å gå ordentleg til verks. Ikkje meir rastlaus og overflatisk søking på kjendisar, kongebarn og trenings-tights, eg skal kome til botnen i korleis me skal fikse vaksenlivet. Eg er ikkje unik, millionar av menneske har levd dette livet her. Det finst informasjon der ute, og eg går inn for å finne han,» skriver hun. 

Hun forklarer at hun hver dag som journalist i Dagens Næringsliv (DN) prøvde å komme til bunns i et tema og var på jakt etter informasjon. Disse verktøyene ville hun bruke til noe som angår henne og hennes liv. Så for ett år siden brukte hun ferie og tok ut ulønnet permisjon til å fordype seg i prosjektet. 

Les også: Vil gi den lykkelige frilanser et ansikt

Journalistiske verktøy

Noe av bakgrunnen for boka var at den offentlige debatten ofte var vag og ikke godt nok fundamentert. Hun ville drive voksenopplæring for seg selv - og andre.

Under arbeidet med prosjektet var det ikke sikkert at det kom til å ende opp som en bok. Hun opplevde det derfor som svært spesielt å skulle ringe og be om intervju angående noe veldig privat, blant annet sorg og økonomi, og si «det er til noe som kanskje kommer på trykk et eller annet sted en gang».

– Det har vært en oppløftende øvelse å gå til eksempelvis SSB og SIFO med store spørsmål, og ikke bare om en gjeldende sak eller rapport. Det finnes god informasjon om alt. Men du føler deg jo litt dum når du sitter på kontoret til sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse og spør «hva er renter?».

Men folk lot seg altså intervjue til prosjektet.  

Lykkelig

Sist sommer tok hun sluttpakke fra DN. Det angrer hun ikke på. Hun måtte nemlig ta ansvar for egen lykke. Og lykken var ikke fast jobb. 

– Jeg er den lykkelige frilanseren, sier hun.

Hun mener det er viktig som journalist å huske at du kan gjøre noe annet enn harde nyheter. Det er mange gode saker der ute. Fast jobb ikke er den eneste gode løsningen, forklarer frilanseren. 

For å bli lykkelig som frilanser mener Halvorsen det er viktig å ikke ta mange kjedelige oppdrag, men nyte friheten. Hun forklarer at hun synes det er rart at mange blir så knyttet til det fysiske stedet med jobben.

– Det føles gammeldags. Det er en forventning om at du skal sitte på plassen din halv ni hver dag. Det er praktisk å slippe det. 

– Vil du noen gang vurdere å gå tilbake til fast jobb? 

– Ja, om det finnes faste jobber, ler hun og fortsetter: – Om jeg kan drive med god journalistikk eller konseptutvikling. Men akkurat nå er det ingen faste jobber som frister. 

Les også: En lykkelig frilanser er en som har et ønske om å ha frihet, mener Klaudia Lech

Stolt av yrket

Mange hun vet om har byttet bransje på grunn av nedbemanning, men hun mener det er viktig å huske at det er ikke nedenom og hjem med mediebransjen. Det er mange historier der ute.

– Folk vil underholdes og bli klokere. Vi må omfavne det. Det er fantastisk å være journalist. Man må ikke tro at man ikke trenger journalister. 

Før tenkte Halvorsen at «Ja, jeg er jo journalist, men alle kan skrive gode saker». De siste to årene har hun derimot blitt mer stolt av tittelen og hva det innebærer å være journalist.

Frilanseren synes det er skummelt at mange ikke ser forskjellen på redaksjonelt innhold og andre som formidler historier, samt at flere får nyhetene sine gjennom Facebook. 

Nå som bokprosjektet er over nyter hun frilanstilværelsen i et kontorfelleskap i Oslo med flere andre frilansere. Hun skriver også på en biografi om Vendela Kirsebom og leverer portretter til Dagbladet Magasinet.