Alle gode ting var ikke tre for Ralf Lofstad

I år klarte Lofstad å komme seg over grensen til Vietnam og gjennom passkontroll. Seks dager gikk det før han ble pågrepet. Foto: Privat

Alle gode ting var ikke tre for Ralf Lofstad

Dagbladet-journalisten pågrepet i Vietnam - igjen.

Vi står i fare for å skrive denne saken på en årlig basis. I fjor fortalte Journalisten om Dagbladets journalist Ralf Lofstad som var pågrepet i passkontrollen på vei inn i Vietnam. Han ble fratatt passet og ført til et rom på flyplassen hvor han ble sittende i 12 timer i påvente av at flyet til Oslo via Bangkok var klart for avgang.

Det var andre gangen han ble pågrepet. Første gang var under en studiereise i 2007. Den gang fikk han beskjed om at noe var galt med reisedokumentene og måtte etter 19 timer med avhør over to dager forlate fødelandet.

Lofstad er selv født i Vietnam, men ble på midten av 1970-tallet adoptert til Norge. En av årsakene til at han ikke får oppholde seg i Vietnam, kan være at han tidligere har skrevet om den forbudte politiske opposisjonen i landet, og om sin første runde med politiet. Det var i hvert fall årsaken til deportasjonen i fjor.

Men konsekvente har de ikke vært i Vietnam. For Lofstad har vært tilbake i fødelandet flere ganger mellom 2007 og 2016. Blant annet for å skrive om sin egen adopsjon.

Journalisten anbefaler: For 39 år siden kom Dagbladets Ralf Lofstad til Norge. I ei pappeske

– Alle gode ting er ikke tre når vi kommer til Ralf og Vietnam?

– He-he. Vi blir visst ikke venner, nei, skriver Lofstad over Facebook Messenger. – Jeg dro på samme pass som sist, men via en annen grensepassering. Det ser ser ut som det skjedde en glipp i kontrollen.

Klok av skade har ikke Loftstad kjøpt returbillett. Som ifjor blir han sendt til Bangkok. Så legger han opp løpet for de neste to ukene der.

Etter pågripelsen i fjor regnet han med at myndighetenes strategi var å få ham til å utlevere informasjon om eksil-vietnamesere i Norge som er engasjert i demokratibevegelsen.

Annonser

Les også

Masud Gharahkhani spurte Linda Hofstad Helleland om hun vil ta pressestøtte fra de avisene som er uenig med Høyre.

Facebooks nystartede TV-tjeneste har sikret seg den amerikanske versjon av NRK-serien «Skam», melder NRK.

Kjetil Stormark i Aldrimer.no mener dementiet bygger på ulik oppfatning om semantikk.