TV 2 eneste søker som kommersiell allmennkringkaster

Ingen andre hadde søkt da fristen for ny avtale med staten utløp lørdag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– TV 2 har i 25 år vært tuftet på samfunnsoppdraget som kommersiell kringkaster og tilhørigheten til Bergen og Vestlandet. Dette ønsker vi å videreføre, sier sjefredaktør Olav T. Sandnes i TV 2.

De aktuelle søkerne må i utgangspunktet ha en bred programprofil for å bli vurdert, og kulturminister Linda Hofstad Helleland mener at TV 2 har det som skal til.

– Jeg er glad for at TV 2 har søkt om avtale med staten for å drive kommersiell allmennkringkasting. Dette viser at den avtalen regjeringen utlyste vil sikre en fortsatt sunn konkurranse på kringkastingsområdet og bidra til et mangfold av nyhetsmedier i Norge, sier hun.

Kulturdepartementet tar sikte på å inngå en avtale senest i desember. Avtalen trer i kraft senest åtte måneder etter at den er inngått.

MTG søkte ikke

MTG har også vært nevnt som en aktuell kandidat til å søke på avtalen. MTG Norge omfatter kanalene TV 3, Viasat 4 og TV 6, samt P4-gruppens radiokanaler.

MTG-sjef Morten Aass bekrefter overfor NTB lørdag at de ikke har søkt. Til Kampanje sier han at fristen var for kort fra avtalen ble lyst ut 23. juni.

– Vi vurderte det veldig nøye fordi det ville vært spennende å utfordre TV 2, men det var for kort frist. Uten Bergen og en full nyhetsrigg allerede, ble det for mange brikker som skulle på plass for å få til et godt og reelt alternativ. Men det var først og fremst den korte fristen vi kjempet mest mot, sier Aass.

TV 2 søkte ikke om ny avtale da den ble lyst ut i fjor fordi det ikke fulgte med noen statsstøtte. Siden den gang har Stortinget behandlet saken og kommet fram til at det skal tilbys pengestøtte for å kompensere for merutgiftene kanalen påføres som følge av kravene som stilles.

Inntil 675 millioner i støtte

Når staten inngår en ny avtale med en TV-kanal, vil det kompenseres med inntil 135 millioner kroner per år i fem år. Den kanalen som får avtalen, kan altså få 675 millioner kroner fra staten i løpet av avtaleperioden.

– Det har stor verdi for publikum at det finnes ulike alternativer å velge mellom, og aktører med ulikt geografisk og redaksjonelt ståsted. Fortsatt konkurranse mellom allmennkringkasterne er avgjørende for å opprettholder bredde og kvalitet i tilbudet, mener TV 2-sjef Sandnes.

Blant kravene som stilles i utlysningen er at norskspråklige programmer må fylle minst 50 prosent av sendetiden og at hovedredaksjonen og den sentrale nyhetsredaksjonen i kanalen må ligge i Norge og minst 100 kilometer fra Oslo.

Powered by Labrador CMS