Sogn Avis felt i PFU for leder om Sogn barnevern

Utvalget felte avisen for feil redaktøren selv innrømmet i tilsvarsrunden.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Faksimile av lederkommentar i Sogn Avis 28.12.2016,
som er en av tre inklagede publiseringer.

Gjennom flere oppslag i fjor og i år har Sogn Avis gransket Sogn barnevern kritisk, blant annet gjennom bruk av anonyme kilder.

I en lederkommentar publisert 28. desember i fjor kritiserer redaktør Jan Inge Fardal blant annet barnevernstjenesten for å ha mange avvik sammenlignet med nasjonalt nivå.

Redaktøren kritiserte også kommuneledelsen for å skylde på sykemeldte som årsak til problemer, og at barnevernsledelsen hadde manipulert rapportering av avvik.

Sogndal kommune klaget som vertskommune for det interkommunale samarbeidet i Sogn barnevern avisen innfor Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Kommunen mener avisen har brutt Vær Varsom-plakatens punkter 3.2 om faktakontroll, 4.1 om saklighet og omtanke, 4.4 om å ha dekning for titler også videre og 4.14 om samtidig imøtegåelse. Sogn mener avisen har valgt seg et narrativ om at alle problemer kan tilskrives ledelsen.

Se opptak av sendingen fra utvalgets diskusjon nederst i saken.

Burde sjekket fakta

Sogn Avis avviser klagen i sitt tilsvar til PFU, med unntak for en innrømmelse fra redaktøren om at han ikke hadde dekning for å si at avvikene var skyhøye i nasjonal sammenheng fordi det ikke fins noen undersøkelse på nasjonalt nivå. Men han mener at han har dekning for å hevde at rapporterte tall er manipulert.

PFU uttaler at de mener avisen var berettiget til å bruke anonyme kilder i saken fordi belastningen om å stå fram var stor, og at historiene neppe hadde ellers hadde kommet fram.

At avisen publiserte at en barnevernsleder «måtte gå på dagen» fra en tidligere stilling, mener utvalget avisen ikke bryter med presseskikk selv om også avisen i en undersak skriver at lederen valgte å slutte frivillig.

Det er lederen utvalget felte avisen for, fordi de mener avisen burde sjekket faktaene bedre, i tråd med hva redaktøren innrømmet. De mener det ville oppklart at avvikstallene ikke var riktige.

Sekretariatet innstilte opprinnelig også på at avisen skulle felles for punkt 3.2 om brudd på samtidig imøtegåelse, men det var utvalget ikke i. 

Powered by Labrador CMS