Vinneren av Ferdaminneprisen 2018 har laget en Instagram-konto med tekst og bilder fra Drammen. Foto: Silje Sjursen Skiphamn

Silje Sjursen Skiphamn vant pris for moderne tolkning av Vinjes Ferdaminne

Har gått i journalist-pionerens fotspor og laget samfunnskritikk på Instagram.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Vinje hadde en sosiologisk tilnærming i Ferdaminne, og det har jeg også hatt, forteller Silje Sjursen Skiphamn.

På Instagram-kontoen Ferdaminne frå Drammen har hun postet ord og bilder som ved første øyekast er poetisk og kanskje litt melankolsk. Men Skiphamn, som er journalist i Faktisk, forteller at det ligger samfunnskritikk bak. 

– Jeg er opptatt av de mekanismene som gjør at vi får ulikheter i samfunnet. For eksempel har kjønn, etnisitet og foreldres utdanningsnivå stor betydning.

Et moderne ferdaminne

Ferdaminneprisen deles ut av Norsk Journalistlag (NJ), på dagen 200 år etter at Aasmund Olavsson Vinje ble født. Formålet er å hedre den journalistiske arven etter Vinje, ved å gi 20 000 kroner til et bidrag som tolker boka Ferdaminne frå sumaren 1860. Dette er forfatterens viktigste verk, og er formet som en reiseskildring fra den store norgesreisen han gjorde i 1860. 

At valget falt på Skiphamn, begrunner juryen slik:

«Juryen meiner bidraget utmerkar seg både gjennom presentasjonen og som eit moderne ferdaminne. Bileta er av god kvalitet og er i samspel med ein tekst som gir rom for ettertanke. Bidraget speglar også eit moderne tvisyn vi kjenner igjen frå A. O. Vinje. Juryen ser også på valet av Instagram som presentasjonsmåte som spanande.»

– Jeg har et ganske sterkt konkurranseinstinkt, så jeg er alltid glad for å vinne. Denne gangen var det ekstra gøy siden jeg brukte en annen uttrykksform enn jeg vanligvis gjør, sier Skiphamn om å få prisen.

Se hele vinnerbidraget her
 

Silje Sjursen Skiphamn har laget en moderne tolkning av Vinjes reiseskildring «Ferdaminne», og for det vant hunFerdaminneprisen. Arkivfoto: Marte Vike Arnesen


Skiphamn bor i Drammen, og har jobbet flere år i lokalpressen der. Vinje hadde også tilknytning til elvebyen, fordi han skrev for Drammens Tidende. For journalisten var det naturlig å ta tak i problemene i hjembyen.

Selv om sentrum har blitt pusset opp og byen har utviklet seg de siste årene, ser hun utfordringer bak fasaden. Blant annet er Drammen en av byene i Norge med størst barnefattigdom. Kjønnsperspektivet er hun også opptatt av. St. Olavs Klub er en velkjent «herreklubb» i byen, med over 400 medlemmer - blant dem noen av de mektigste mennene i distriktet. Her kan de bygge nettverk. Kvinner har ingen adgang. 

– Kanskje man må være kjent i Drammen for å forstå budskapet i tekstene fullt ut, tror hun. 

Les også: – Han minner oss om hvor langvarig og viktig kampen for pressefriheten og ytringsfriheten har vært

Fullt fokus på SKUP

Om Instagram er en plattform for samfunnskritikk, gjenstår for Skiphamn å se.

– Det er jo ikke akkurat dette jeg pleier å gjøre. De fleste vil nok se på bildene og mene at de er fine eller ikke fine. For meg var det en annerledes måte å gjøre det på. 

Faktisk-journalisten fikk ideen til å bruke Instagram gjennom datteren Alva på 13 år. Hun hadde hatt foto som valgfag på skolen, og lærte Skiphamn hvordan hun kunne legge inn tekstark og blanke sider på bildedelingstjenesten. På den måten fikk hun et helhetlig uttrykk. Så vandret hun rundt i hjembyen med iPhonen og så etter motiv som passet tematisk. Underveis oppsto ordene. 

Om hun skal fortsette med Ferdaminne frå Drammen er hun usikker på. Som styreleder i SKUP, som arrangeres 13. til 15. april, er det fullt fokus på det de neste ukene.

– Jobben som journalist i Faktisk gir ikke rom for de største språklige utskeielsene, det er ganske tørt. Derfor var det befriende å skrive noe annet. Det var et overskuddsprosjekt som kom impulsivt.

Juryen bak Ferdaminneprisen har bestått av Audhild Gregoriusdotter Rotevatn (fra Høgskulen i Volda), Jens Kihl (Klassekampen), Glenn Slydal Johansen (Journalisten), Dag Idar Tryggestad (NJ) og Sigrid Kleiva-Gramstad (NJ). 

Powered by Labrador CMS