Mads Boel. Foto:Kathrine Geard

Den vanskeligste dagen i tingretten

OSLO TINGHUS (Journalisten): Det var dagen pressekorpset gruet seg til.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I Oslo tinghus’ andre etasje holder journalistene pusten. Torsdagen var grusom for mange. Det var tungt å høre Anders Behring Breivik fortelle om bombingen av Høyblokka. Fredag er ventet å bli ille. Da skal terroristen fortelle om Utøya.

Dempede journalister

– Mandag og tirsdag var det nesten umulig å bevege seg i mixed zone – der mediene kan møte de andre som overværer rettssaken. Nå har mange av de internasjonale mediene dratt, forteller Kjetil Stormark før han begir seg mot TV 2s hjørne. Ved siden av se NRK, VG, Aftenposten og Dagbladet. Alle intervjuer sine egne kommentatorer.

I pressesalen starter datamaskinene opp. Det er i underkant av en halvtime til  retten settes. Rett ved siden av Dagbladets fire nettfolk, sitter ABC Nyheters Ola Karlsen. Han er den eneste journalisten fra nettavisen og rapporterer live. I samtlige av de ti ukene saken er berammet til, skal jobbadressen være Oslo tinghus. Fra åtte til fire hver dag skal han gjengi det som skjer og sies. Han kan ikke koble ut.

– Det går greit. Jeg har leste det meste fra avhørene før, men det er noe annet å høre ham fortelle selv, sier Karlsen. Dagene er konsentrerte, om kveldene er han sliten.

Barn av regnbuen

En av de overlevende fra Utøya innhentes han av representanter fra Dagbladet og VGs tv-team. Begge vil at han skal komme til dem for å gi intervju. På tampen av den første pausen intervjues han av DBTV.

Også i den tilstøtende rettssalen som benyttes som pressesenter reiser man seg når dommerne kommer inn i rettssal 250.

– Jeg var en rimelig normal person fram til 2006.

Det heves på øyebryn når terroristen snakker om Lillebjørn Nilsens Barn av regnbuen som han mener hjernevasker skolebarn. Nilsen er et perfekt eksempel på en marxistisk aktivist, mener terroristen.
Forsiktig latter. Like før har Breivik fortalt at hans handlinger er barbariske. Han kan ikke begripe hvordan de oppleves for andre.

I hans verden er vårt demokrati preget av sensur og undertrykking av “urbefolkningen”. Fingre farer over tastaturene for å fortelle leserne hva han sier. Så ordrett som mulig. Så kjapt som mulig.

Ubehag i magen

Løssalgsavisenes forsider er begge nesten fri for henvisninger til rettssaken. Hvorfor det, spør dansk TV 2s reporter Mads Boel. Han står ute i mixed zone. Det er nesten stille.

– Det er ikke vår jobb å skjerme leserne.  Vår jobb er å rapportere. Selv er han på direkten ti ganger daglig på TV 2 News. Fredag flyr han hjem, men søndag kveld er han på plass igjen. Han blir til torsdag neste uke, sammen med en annen reporter og en fotograf.

To dokumentarer om terroraksjonen har han også på samvittigheten. Han dekket terrorhandlingen fra 23. juli. Fredag dempes retorikken i de direkte oppdateringene, beskrivelsene tones ned.

– Jeg merket et ubehag i magen i morges. Jeg har tenkt over alt retten skal gjennom i dag, men jeg lar detaljene passere, “jeg soner ut”.
Inne i rettssal 227, pressesenteret, fyller Breiviks stemme lokalet. Noen himler med øynene ved deler av det han sier. Andre dukker ned i en avis eller inn på en nettside.

Sound bites

Kommentatorenes runddans er i gang bare minutter inn i den første pausen. Trond Blattman intervjues i Dagbladet. John Olav Egeland venter på tur. Ved siden av leverer tyske RTL en direkterapport.

En fotograf fra VGTV går fram og tilbake og filmer. I deres hjørne intervjues Anders Giæver, TV 2 snakker med sin ekspert rettspsykolog Pål Grøndahl. Rett til høyre intervjues Harald Stanghelle.

Runden fortsetter. Intervjuet er knapt ferdig før Stanghelle har byttet plass med Grøndahl. Egeland venter på tur til å snakke med TV2. Ingen er høyrøstede. Volumet er dempet av alvoret.

Mandag brukte TV 2s Jens Christian Nørve 17 timer i retten. Til uken blir det kanskje fri. Selv etter utallige direkte rapporter har han ikke gått tom for ord. Dessuten gjør det ikke så mye, forteller han, om innholdet gjentas på nyhetskanalen.

Vanskelige spørsmål

Ikke lenge etter er Birgitte Malling direkte inne og rapporterer til P4s lyttere.

– Jeg gjentar aldri meg selv. Det er så mye å fortelle at jeg har nye tanker og nye manus før hver rapport.

Før fredag har de drøftet ordbruken. Malling sier de er bevisste på radio som mediekanal. Rapportene går rett i øret. Kanskje er det barn der.

– Vi er med folk i hverdagen, sier hun. Derfor valgte hun å ikke bruke ordet halshogging i den første rapporten etter at Breivik fortalte om hvordan Gro Harlem Brundtland skulle drepes. I den andre rapporten ble ordet brukt.

Ikke mange meterne unna sikrer Aftenpostens Marie Melgård avtale med Trond Blattman for neste pause. Egentlig skulle dagen være en fridag, men det følte hun ikke behov for, selv om hun hver dag gjennomfører liverapporterer på web-TV og skriver to-tre artikler. Andre rettsøkt er i gang. Hun gruer seg til pausene etter at Brevik skal fortelle om skytingen på Utøya.

– Jeg gruer meg til å snakke med de pårørende etterpå. Hva skal man spørre en som har mistet barna sine?

Detaljene kommer

Retten bryter opp for lunsj. Samtalene er lavmælte. Snart skal terroristen fortelle om Utøya. Flere journalister snakker om å stålsette seg.
– Jeg var nesten paralysert og gruer meg veldig. Jeg hadde veldig liten lyst til å gjøre dette, sier terroristen.

Breiviks forklaring er kommet til øyeblikket før de første skuddene faller på Utøya.

Ansiktene i sal 227 er konsentrert og alvorlige. Terroristen er detaljert når han etter hukommelsen forteller om dagen han ble massemorder.

Skadene fra et skudd beskrives detaljert og i et kort sekund er det helt stille i pressesalen.

– Jeg klarte ikke skrive mer, pensjonert Aftenposten-journalist og frilanser for tysk N24 Trygve Monsen svelger tungt. Retten har tatt pause fra Breiviks detaljerte beskrivelser. – Da jeg kom ut av salen var jeg nesten på gråten.

Det åpne lokalet er underlig stille. Flesteparten av kameraene er rettet mot inngangen til sal 250.

Marie Melgård forteller at de i Aftenposten holder seg til kommentatorene. Dersom de pårørende intervjues, er det fordi de selv har tatt kontakt.

Veide rapporten

Ikke lenge etter er Birgitte Malling på lufta igjen.

– Dette er den oppdateringen jeg har tenkt grundigst gjennom. Jeg forteller hvor detaljert han er, men jeg har tonet ned enkelthetene.

Det gjorde Mads Boel også da han gikk på direkten etter Breiviks forklaring.

– Det var grusomt å høre på, jeg hadde ikke lyst til å høre på ham. Jeg hadde mest lyst til å gå, forteller han. Danskene fikk høre om en grusom fortelling og om at den ble for mye for enkelte. Men selve detaljene fikk de ikke.

La lista selv

Annegret Oster fra den tyske lisenskringkasteren ZDF intervjuer en av de overlevende. Hun forteller at jobben har vært stressende.

– Du vil alltid gjøre ditt beste, men ressursene begrenser det. Og vi vet jo aldri hva som skjer.

Egentlig var ZDF representert med 12 medarbeidere hvorav tre er journalister. Torsdag er majoriteten dratt tilbake.

– Vi planla å dra torsdag, men den store oppmerksomheten gjorde at vi bestemte å vente til over helgen, sier Oster og forbereder nye reportasjer og liveoppdateringer.

– Jeg sa til min redaktør at studio ikke fikk spørre om flere detaljer enn jeg ga. SVTs Lars Moberg er nettopp ferdig med en direkte rapportering etter at retten er hevet for uken. – Jeg satte grensene for hvor konkret jeg skulle være, og sa at dersom de ikke hadde fått nok detaljer … så fikk de leve med det.

Den første og mest dramatiske uken i retten er omme. Det er ni igjen.

Test

Powered by Labrador CMS