Politiet vil møte redaktørene fredag

Mener lekkasjene om 22. juli gjør at vitnene nøler med å stille til avhør.

Fredag formiddag er norske redaktører invitert til dialog med Oslo-politiet om de mange lekkasjene fra dokumenter og avhør i etterforskningen av Anders Behrings Breiviks terrorangrep.

Til TV 2 sier kommunikasjonsrådgiver Roar Hanssen at de opplever at vitnene er mer betenkte med å stille til avhør etter lekkasjene.

– Noen har også uttrykt tvil om hvorvidt de vil komme og godkjenne avhør de allerede har gjennomført, sier Hanssen.

Press

Politiet håper møtet vil bidra til at redaktørene blir oppmerksomme på skadevirkninger av lekkasjene.

Hanssen viser til at det er forekommet episoder hvor én person (B) er avhørt og kommer med en forklaring som involverer en annen person (A). Dette avhøret lekkes til pressen og journalistene konfronterer A med det den andre har sagt.

– Da blir personen oppmerksom på hva vi ønsker å avhøre ham eller henne om, og kan forberede seg til avhøret. Tilbakemeldinger fra vitner om at de nøler med å komme til avhør var det som gjorde at vi inviterte til møtet.  

Disse tilbakemeldingene skal ha kommet etter nyttår.

Så sent som lørdag publiserte Aftenposten lekkasjer fra avhørene av de som var ombord på MS Torbjørns under angrepet på Utøya.

Ikke begeistret

TV 2s nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther sier at han i utgangspunktet er lite begeistret for samlinger av denne art. Enten de kommer fra politiet eller utenriksdepartementet. Og, forteller han, TV 2 pleier heller ikke stille til slike samlinger.

– Men vi vil møte for å lytte til hva de har å si. Når det er sagt vil vi ikke forplikte oss til noen ting, sier Årsæther.

Sjefredaktør John Arne Markussen i Dagbladet vil være bortreist, og vil derfor ikke møte selv, men forteller at de vil forsøke å få deltatt på møtet.

– Jeg oppfatter dette som at de som har ansvaret for lekkasjene, det er politiet som forvalter dokumentene, har behov for å prate med oss, så vi kommer for å lytte.

Møter gjerne

Helje Solberg blir VGs representant i møtet.

– Det har vi også gjort tidligere, i andre sammenhenger. Dette kan være nyttig for begge parter. Det vil imidlertid ikke endre måten vi jobber på med denne saken. Vi vil fortsette med å jobbe for å rapportere fortløpende og så grundig vi kan om alle relevante sider av denne saken.  Vi har inngående vurderinger hver eneste dag om hva vi publiserer. Mediehuset har et svært godt apparat for å håndtere de mange  krevende presseetiske problemstillinger, skriver hun i en e-post.

Powered by Labrador CMS