12 PFU-klager på terrordekning

VG, Dagbladet og TV 2 er blant mediene som er klaget inn.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Pressens faglige utvalg (PFU) har så langt mottatt 12 klager på dekningen av terrorangrepene 22. juli. Ifølge Ingrid Synnøve Torp i PFUs sekretariat går de fleste klagene på detaljnivået i artiklene og på bruk av virkemidler, som bilder.

Forhåndsdømming

– Noen av klagene handler om bildebruk av siktede og om de mediene omtalte som savnet før politiet bekreftet navn på drepte, sier Torp.

Klagene går, ifølge Torp, på punktene om å ta hensyn til mennesker i sjokk og sorg, om å ta hensyn til hvordan omtale av kriminalsaker kan virke på ofre og pårørende, samt varsomhet i forbindelse med bildebruk.

I tillegg sier Torp at PFU-sekretariatet har mottatt to klager som går på forhåndsdømming i saken. Den ene klagen er tilknyttet tidlige spekulasjoner om hvem som kunne stå bak angrepet, mens den andre klagen er tilknyttet den terrorsiktede massemorderen.

Torp vil ikke gå inn på konkrete oppslag som er innklaget, men sier at massemediene VG, Dagbladet og TV 2 står for syv av de 12 klagene.

Venter flere

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold forteller at han vil bli overrasket dersom antall klager ikke øker. Hvorvidt NRKs helikopterflyving over Utøya før politiets ankomst klages inn, er han usikker på. Det er uklart hvordan denne flygingen påvirket sikkertheten til ungdommen på øya, og at det derfor er vanskelig å kommentere.

Virkemidlene journalistene benyttet seg av i jakten på kildene, og at folk opplevde dem som nærgående, regner Kokkvold det vil komme klager på.

- Jeg mener det vil være overraskende om det ikke kom flere klager. Jeg tviler på at det stopper på de tolv vi har fått så langt, sier Kokkvold.

Han legger til at flere av de tolv klagene er forenklede. De første klagene ventes å behandles allerede på møtet tirsdag 30. august.

Powered by Labrador CMS