Sidsel Wold viser bilder fra besøket sitt på Utøya 21. juli til noen av de AUF-erne hun ble kjent med da. Foto: Glenn S Johansen
Sidsel Wold viser bilder fra besøket sitt på Utøya 21. juli til noen av de AUF-erne hun ble kjent med da. Foto: Glenn S Johansen

– Et åpent sår i meg

NRKs utenriksmedarbeider Sidsel Wold brukte fritiden på å følge mandagens fengslingsmøte i en videosal i Oslo tingrett. Se bilder av presseoppbudet.

Se bilder nederst i saken.

Sidsel Wold var en av de mange journalistene som brukte mandag formiddag til å være til stede i Oslo tingrett. Ettersom hun har kveldsvakt valgte hun å bruke fritiden på å se terrorsiktede Anders Behring Breivik i det første åpne fengslingsmøtet fra en av videosalene.

På Utøya 21. juli

– Jeg liker å være der det skjer. Jeg hadde egentlig ikke bestemt meg for om jeg ville gå inn da jeg kom ned hit, men nysgjerrigheten ble for stor, sier Wold.

– Jeg opplevde fengslingsmøtet som sterkt og opprørende. Jeg ville se hvordan det var fordi jeg mener det er interessant og nyttig å se hva som foregår, sier Wold, som ikke angrer på at hun gikk inn.

Den tidligere utenrikskorrespondenten føler seg sterkt berørt av 22. juli. Hun var på Utøya i flere timer dagen før terrorhandlingene i forbindelse med en paneldebatt hun deltok i. Senere reiste hun til Jerusalem og opplevde den norske landesorgen fra utlandet.

– 22. juli er et åpent sår i meg. Jeg kjenner AUF-erne som fine fordi de vil noe. Da jeg var på Utøya 21. juli stilte de så mange gode spørsmål.

Kritisk til for stor medieoppmerksomhet

Om det store medieoppmøtet sier Wold at det ikke er mulig å gjemme bort en så stor sak. Men hun er likevel betenkt over den store oppmerksomheten som vies massedrapsmannen.

– Det er ikke lenger noen som ikke vet hva han står for. Jeg mener det er farlig å gi gjerningsmannen overdrevent medieoppmerksomhet. Det kan trigge andre til å gjøre lignende ting, sier Wold.

Rapporterer med telefonen

En av reporterne som speidet etter intervjuobjekter foran tinghuset var Thor Henry Bjor. Han bruker Iphone-en og appen Report Live for å sende intervjuer som gjøres forløpende til NRK. Senere skal han direkte inn i radioprogrammet Norgesglasset.

– Det er spesielt å være en del av dette. Folk sier de er spente på å se og høre ham, sier Bjor.

Forstår mediedekningen

En av de mange som blir intervjuet er Petter Barre Dahl. Han blir intervjuet av frilanser Lotte Wikant for den tyske TV-kanalen ZDF.

– De spurte om hvorfor jeg er her, hva min interesse i saken er og hva jeg syns om at han får snakke, sier Barre Dahl.

Han reagerer ikke negativt på at et stort antall pressefolk dekker fengslingsmøtet.

– Jeg syns ikke det er et mediesirkus. Jeg har forståelse for at mediene dekker dette, sier Barre Dahl.

– Spesielt å se levende bilder

Frilansjournalist Kjetil Stormark hadde egentlig akkreditering til hovedsalen. Da det tok for lang tid å komme inn valgte han heller å gå til en videosal for å se fengslingsmøtet.

– Det er spesielt å se gjerningsmannen i levende bilder. Alle lurer på hva slags menneske det er som kan gjøre disse handlingene, sier Stormark.

Også han mener det er greit med pressedekningen.

– Det er vanskelig å håndtere på en annen måte. Det er viktig å ikke gjengi ideologien hans, men det er nødvendig for samfunnet å prøve å skjønne hva som foregår i hodet hans, sier Stormark.

Powered by Labrador CMS