Snur aviser i protest

Norske butikker og kiosker vil ikke se aviser med bilde av Anders Behring Breivik på forsiden.

Det var TV 2 som fredag først omtalte fenomenet på sine nettsider. Kanalen skrev om saken etter at en Arbeiderparti-politiker var innom en Kiwi-butikk på Romsås. Politikeren tok bilde av butikkens plakat som forklarte årsaken til butikken snudde avisforsidene, og publiserte det deretter på Twitter.

«Vi ønsker ikke å ha bildet av han på våres arbeidsplass. Han skal glemmes, ikke eksponeres» var begrunnelsen på plakaten.

Mandag skrev NRK at flere Kiwi-butikker rundt om i Norge hadde fulgt opp med å snu aviser med massedrapsmannen på forsiden. Ifølge kringkasteren har fenomenet siden spredd seg til flere butikker i landet.

Tirsdag meldte Finnmark Dagblad at forsidesensuren også har nådd en kiosk i Alta. Overfor NRK bekrefter kiosksjefen at hun i dag har snudd Dagbladet i protest.

– Dette skulle bare være en stille markering på at man ikke skal få så stor oppmerksomhet for noe negativt, sier Mette Sønvinsen til kringkasteren.

Nyhetsredaktør Helje Solberg i VG sier til NRK at hun forstår reaksjonene, men at aksjonen i liten grad rammer hennes avis. Sjefredaktør Lars Helle i Dagbladet reagerer sterkere på aksjonen.

– Profesjonelle butikker må være sitt ansvar bevisst. Denne måten å stoppe distribusjonen av legitime og viktige aviser i denne spesielle fasen av landets historie er ganske grovt, sa Helle til NRK radio i går.

Powered by Labrador CMS