Snur aviser i protest

Norske butikker og kiosker vil ikke se aviser med bilde av Anders Behring Breivik på forsiden.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det var TV 2 som fredag først omtalte fenomenet på sine nettsider. Kanalen skrev om saken etter at en Arbeiderparti-politiker var innom en Kiwi-butikk på Romsås. Politikeren tok bilde av butikkens plakat som forklarte årsaken til butikken snudde avisforsidene, og publiserte det deretter på Twitter.

«Vi ønsker ikke å ha bildet av han på våres arbeidsplass. Han skal glemmes, ikke eksponeres» var begrunnelsen på plakaten.

Mandag skrev NRK at flere Kiwi-butikker rundt om i Norge hadde fulgt opp med å snu aviser med massedrapsmannen på forsiden. Ifølge kringkasteren har fenomenet siden spredd seg til flere butikker i landet.

Tirsdag meldte Finnmark Dagblad at forsidesensuren også har nådd en kiosk i Alta. Overfor NRK bekrefter kiosksjefen at hun i dag har snudd Dagbladet i protest.

– Dette skulle bare være en stille markering på at man ikke skal få så stor oppmerksomhet for noe negativt, sier Mette Sønvinsen til kringkasteren.

Nyhetsredaktør Helje Solberg i VG sier til NRK at hun forstår reaksjonene, men at aksjonen i liten grad rammer hennes avis. Sjefredaktør Lars Helle i Dagbladet reagerer sterkere på aksjonen.

– Profesjonelle butikker må være sitt ansvar bevisst. Denne måten å stoppe distribusjonen av legitime og viktige aviser i denne spesielle fasen av landets historie er ganske grovt, sa Helle til NRK radio i går.

Powered by Labrador CMS