Halden Arbeiderblad. Foto: Birgit Dannenberg
Halden Arbeiderblad. Foto: Birgit Dannenberg

Mistillit mot redaktør og direktør

Full krig mellom eiere og ledelse i Halden Arbeiderblad.

Publisert Sist oppdatert

De lokale eierne har uttrykt mistillit til administrerende direktør Anne-Grethe Kolstad og ansvarlig redaktør Frode Rekve i Halden Arbeiderblad, ifølge avisens nettutgave. De ansatte i HA er splittet i synet på maktkampen mellom eiere og ledelse.

Ifølge styreleder Harald Bjerge er bakgrunnen avisens dårlige økonomi. Men det er også kjent at deler av det fagligpolitiske miljøet i Halden er misfornøyd med HAs redaksjonelle profil.

I mars iverksatte HA første del av en innstrammingsplan, da 16,5 årsverk ble fjernet. I dag er det igjen 73 årsverk i avisselskapet, men ledelsen har varslet at flere kutt må til.

Eiernes mistillit til ledelsen skal ikke være klarert gjennom HAs styre.

– Jeg forholder meg til styret, sier Rekve i en kommentar til Journalisten.no. Han viser til at styret i HA møtes mandag.

Mistillit mot styret

Harald Bjerge ble valgt til ny styreleder i HA 31. mars, etter at leder av LO Halden, Ole Larsen, framsatte mistillitsforslag mot det sittende styret. Tre av fem styremedlemmer, blant dem leder og nestleder, ble skiftet ut. Bjerge har bred erfaring fra fagforeningsarbeid på Norske Skog Saugbrugs i Halden. Han representerer Halden Fagforening Avdeling 075 Fellesforbundet, som eier 13,75 prosent av aksjene i HA. Ifølge kilder Journalisten har snakket med skal Bjerge tilhøre et miljø som er misfornøyd med HAs redaksjonelle profil.

Onsdag hadde styreleder Bjerge og nestleder Jan Magnar Hansen møte med Rekve og Kolstad. I møtet ble de to lederne fortalt at deres stillinger er under vurdering, skriver HA. De to lederne ble med andre ord bedt om å vurdere sine stillinger.

Etter møtet informerte styreleder og nestleder de tillitsvalgte om hva som hadde skjedd.

– Trenger ny ledelse

Styrelederens utspill får støtte av grafisk klubb i HA:

– Jeg ser gjerne at den mørke perioden HA nå er inne i snart tar slutt. Da trengs det nye koster i ledelsen, sier Kent Bye, leder i grafisk klubb.

Bye kjempet tidligere i år hardt for å beholde pressa i Halden Arbeiderblad og fikk de lokale eierne med på det.

Leder av redaksjonsklubben i HA, Anders Johansson, er sterkt kritisk til styreleders framgangsmåte.

– Saken er overhodet ikke behandlet av styret. Det var styremøte dagen før det berømmelige møtet, og der ble framtida for administrerende direktør og ansvarlig redaktør overhodet ikke nevnt. Dagen etter tar så styreleder på eget initiativ et møte med de to og sier at stillingene deres er høyst usikre. Dette er en sak som må opp i styret. Det finnes ingen vedtak som kan rettferdiggjøre en slik handlemåte. I redaksjonen reagerer vi sterkt på at eierne vil ta fra oss en svært dyktig og solid redaktør, sier Anders Johansson til egen nettavis.

Powered by Labrador CMS