Nettbetaling. Illustrasjon: Tor Edvin Strøm
Nettbetaling. Illustrasjon: Tor Edvin Strøm

Sandefjords Blad lukker nettet

Tar betalt før jul.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Sandefjords Blad er neste ut blant «nye» A-pressens aviser som skal ta betalt på nett. Fra før har Tønsbergs Blad og Drammens Tidende lansert det de kaller «plussmodeller», som betyr at brukerne betaler for beriket innhold, som video og gallerier bak mur.

Lukker

Før jul tar Sandefjords Blad ett skritt lenger. De lukker nettet helt – kun med unntak for de aller største nyhetssakene. Det bekrefter ansvarlig redaktør Jan Roaldset overfor Journalisten.

– Det blir en fortløpende vurdering av nyhetsbildet, og vil være unntaket i det daglige. Men om det blir daglig får vi se, sier Roaldset.

Datoen er ikke endelig fastsatt, men muren reises en gang i løpet av desember.

Han har ikke tro på plussmodellen som er innført i Tønsbergs Blad.

– Ellers ville jeg innført den. Vi må være tro mot kundene, og da kan man ikke ta ekstra betalt, sier Roaldset.

Utvikling

Han sier at avisa har jobbet med prosjektet i lengre tid, og at de vil fortsette utviklingen i høst selv om det meste allerede er på plass.

– Vi kikker oss fortsatt litt rundt, sier redaktøren med henvisning til de andre norske avisene som nå tester betalingsmodeller på nett.

Hvordan Sandefjords Blad vil prise nettet vil han ikke kommentere.

– Det er for tidlig å si noe om.

Glåmdalen tar betalt

Også Kongsvinger-avisa Glåmdalen vil ta betalt fra i høst. Sjefredaktør Eivind Lid sier at avisen er piloten for nettbetaling i «gamle» A-pressen.

– Det vi driver med er en løsning hvor vi tilbyr abonnentene noe ekstra på nett. Leserne vil finne ekstra innhold bak innloggingsløsningen. Men de må ha et kundeforhold til oss.

Nettlesere kan også kjøpe seg dagstilgang bak muren. Men sjefredaktøren sier at Glåmdalens modell ikke vil ligne på plussmodellen.

– Dette er en hybrid. Det blir feil å sammenligne konseptet med plussmodellen. Vi vil tilby våre lesere ekstra kvalitetsinnhold bak innloggingen. Men konseptet er ikke endelig spikret ennå.

Tilpasset nettet

Lid sier det ikke vil bli sånn at alle saker fra papir legges bak mur. Og de som havner på nett vil være tilpasset nettet i form av lenker, dokumenter og levende bilder.

Dagens nettlesere blir også lovet gratis tilgang til det innholdet de i dag kan lese.

– Vi vil ikke gjøre en hardlukking. Vi kaster ikke nettleserne på båten.

Datoen for lanseringen er ikke satt, og prisene er ennå ikke endelig fastsatt.

Powered by Labrador CMS