NRK anmelder Blitz-vold

NRK anmelder i dag overfallet på medarbeiderne Anders Magnus og Bengt Kristiansen under en Blitz-demonstrasjon nylig.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

For snart tre uker siden ble reporter Anders Magnus og fotograf Bengt Kristiansen angrepet av flere personer da de dekket Blitz-miljøets demonstrasjon ved den danske ambassaden i Oslo (se Dagsrevyens innslag her). Overfallet kom som lyn fra klar himmel på NRK-teamet. Mens de intervjuer en demonstrant kommer plutselig en annen person fram og tildeler Magnus et slag i ansiktet. To andre gyver løs på Kristiansen og forsøker å fravriste ham kameraet.

– Hvis ikke vettuge personer fra miljøet hadde grepet inn kunne situasjonen lett kommet ut av kontroll, sier Kristiansen, som klarte å hindre at kameraet gikk i bakken.

Tannskade

Selv kom han fra det med et ømt øre, mens Magnus fikk en tannskade.

– Slaget traff munnen og det ble en hoven leppe. Men det verste er at det gikk ut over tennene, sier Magnus. Det er blant annet konstatert en stor sprekk i en fortann, som dermed står i fare for å gå dukken.

Nyhetsredaktør Per Anders Johansen sier ledelsen har anmeldt forholdet fordi NRK ikke kan finne seg i at journalistene deres behandles slik.

– Det var en farlig og truende situasjon som oppsto mens våre medarbeidere var ute i en åpent og viktig ærend. De oppførte seg ordentlig og spurte om lov til å intervjue, men ble møtt med et overfall. Slik kan vi rett og slett ikke finne oss i, sier Johansen.

Stoppet kjeften

Magnus var overhodet ikke forberedt på aggresjonen som oppsto da han ville innhente demonstrantenes meninger.

– Han jeg sto og intervjuet var helt grei. Og det var mens jeg snakket at den andre slo til meg. Jeg ble helt overrasket. Du kan si han stoppet kjeften på meg, sier Magnus, som er enig i at det kunne gått mye verre.

– Det var mange flere enn dem som angrep oss som hadde lyst til å slåss virket det som. Men det var også mange som prøvde å roe ned situasjonen.

Per Anders Johansen sier han er bekymret for at arbeidsvilkårene for journalister som dekker politiske ytringer skal bli på denne måten.

Prinsippsak

– Dette er en alvorlig sak som vi vil markere ved å følge opp slik vi nå gjør.

Både Kristiansen og Magnus er glade for at NRK som arbeidsgiver tar affære.

– Dette er prinsippsak. Det er viktig at institusjonen står bak anmeldelsen fordi vi var på jobb for NRK når dette skjedde, sier Magnus.

Powered by Labrador CMS