Journaliststudenter er uenig i Davy Wathnes kritikk om at de jager kjendisstatus. Foto: Birgit Dannenberg/Bjørn Åge Mossin/Thomas Lien
Journaliststudenter er uenig i Davy Wathnes kritikk om at de jager kjendisstatus. Foto: Birgit Dannenberg/Bjørn Åge Mossin/Thomas Lien

Slår tilbake mot Wathnes kjendiskritikk

Journaliststudenter er uenig i at kjendiskåte unge står i veien for gode journalistspirer.

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I et intervju med NRK Hordaland tar Davy Wathne bladet fra munnen i omtale av journalistrekrutteringen i Norge.

- Det å bli kjent er en besettelse for dagens unge. De er villige til å reise til Paradise Hotel. De gjør hva som helst for å bli kjente, og en vei til kjendisstatus er journalistikken, sier Wathne til NRK.

Davy Wathne frykter at disse kjendisjagende unge skremmer bort andre søkere, og dermed fører til at journalistutdanningene går glipp av journalistiske talenter.

- De støter fra seg mennesker som bude vært der, sier sportsankeret, som også påpeker at det er en usunn innkapsling av selvopptatthet når journalister gjester hverandres program.

Andre søkere til TV2?

Journaliststudentene kjenner seg imidlertid ikke igjen i Davy Wathnes virkelighetsbeskrivelse.

- Det er er kanskje slik at denne type folk oftere søker seg til TV2? spør leder Sofie Svanes Flem i studentklubben i Bergen.

Hun omtaler sine medstudenter som ambisiøse, nysgjerrige og dyktige studenter, drevet av helt andre ting enn ønsket om å bli kjente.

- Jeg kan ikke uttale meg om hvordan det er andre steder, men blant studentene ved journalistutdanningen i Bergen fins forsatt de gode gamle idealene. Det er ikke penger eller kjendisjag som driver dem.

Lang utdanning for kjendisstatus

Fungerende leder Ådne Sinnes i Volda studentklubb tror heller ikke det er mange som starter på et treårig studie for å bli kjendis.

- Det er mange som ikke er klar over hva de går til når de begynner. Men for dem som fullfører er det ikke et kjendisjag som er primær-motivasjonen, sier Sinnes.

I likhet med kollegaen i Bergen trekker han frem en usikker fremtid for studentene.

- Akkurat hvilke motivasjoner studentene har, er det vanskelig å si. Men det er i hvert fall ikke en trygg arbeidsplass som er målsettingen.

Twitterstøtte

Davy Wathnes utspill ble derimot godt mottatt blant en rekke ulike tvitrere. Enkelte også kjente mediefolk. Her følger et utvalg:

TV2-kollega og hoffreporter Kjell Arne Totland tar i bruk caps-lock i sin Wathne-hyllest:

– LYTT & LÆR AV EN KLOK KOLLEGA! Davy Wathne lei kjendisjaget BRA SAGT!

Kari Sørbø i NRK anbefaler også:

– Kloke ord frå @TV2Davy om journalistar som eigentleg berre vil bli kjendisar. Les og lytt !

Nyutdannet journalist og ansatt i Cmore, Jørgen Johansen, er også enig:

– Gode og interessante refleksjoner fra @TV2Davy Her er det mange som har mye å lære. Som nyutdannet skriver jeg under.

Mens radiodukmentarist Nareas Sae-Khow i NRK nøyer seg med å si:

– +1 | «@TV2Davy lei av kjendis-kåte journalistar»

I vårt twitter søk fant vi ingen tydelige motforestillinger. Men flere tvitrere gjenga innholdet, og mange av disse ble retvitret. Så Davy Wathne traff åpenbart noe i sin analyse.

Powered by Labrador CMS