Australias statsminister Scott Morrison sier han ikke har vært innblandet i en politirazzia mot landets nasjonale kringkaster. Foto: Reuters/ NTB scanpix.
Australias statsminister Scott Morrison sier han ikke har vært innblandet i en politirazzia mot landets nasjonale kringkaster. Foto: Reuters/ NTB scanpix.

Australias statsminister nekter for innblanding i razzia mot statskanalen

– Min regjering er helt forpliktet til pressefrihet.

Publisert

Australias statsminister Scott Morrison nekter for å være innblandet i en politirazzia mot landets nasjonale kringkaster.

Det australske føderale politiet (AFP) gjennomførte onsdag en razzia mot hovedkontoret til det australske kringkastingsselskapet (Australian Broadcasting Corporation). Bakgrunnen for ransakelsen er saker produsert i 2017 som omhandler påstander om ulovlige drap begått av australske spesialstyrker i Afghanistan.

Tirsdag ble også hjemmet til journalisten Annika Smethurst undersøkt. Smethurst er journalist for News Corp Australia, og har skrevet saker om at regjeringen vil gi større makt til etterretningsbyråer.

Politiet har nektet for at det eksisterer noen kobling mellom de to razziaene. Både ABC og Smethurst har brukt informasjon innhentet fra innsiden av regjeringens departementer, påpeker DPA.

– Min regjering er helt forpliktet til pressefrihet, sa den nylig gjenvalgte statsministeren til journalister i Storbritannia onsdag.

– Enhver antydning om at disse ransakelsene ble gjennomført basert på oppfordring fra ministere, er helt usanne, sier Morrison.

Han understreker at razziaene skjedde i samsvar med Australias lover og med AFP som handler uavhengig av ministrene.

Fungerende AFP-sjef Neil Gaughan forsvarer razziaene og sier at ransakelsene er relatert til materiale klassifisert som hemmelig eller topp hemmelig.

– De var relatert til nasjonal sikkerhetsinformasjon – hvordan det ble håndtert og hvem som hadde tilgang til det, sier han på en pressekonferanse.

ABCs sjef for undersøkende journalistikk, John Lyons, sier han aldri har sett et så voldsomt angrep mot mediene. BBC beskriver razziaene som «svært urovekkende».