Roger Grosvold og Elisabeth Bergskaug skal komme seg fra Lindesnes til Nordkapp de neste to månedene. Det skal gi både forbrukerstoff og reisereportasjer. Foto: Eskil Wie Furunes
Roger Grosvold og Elisabeth Bergskaug skal komme seg fra Lindesnes til Nordkapp de neste to månedene. Det skal gi både forbrukerstoff og reisereportasjer. Foto: Eskil Wie Furunes

ABC Nyheter vil satse på reise og samferdsel. Derfor skal to journalister sykle 3000 kilometer på elsykkel

Skal sykle fra sør til nord de neste 46 dagene.

Publisert Sist oppdatert

– Vi vil ofre veldig mye for å klare dette. Vi er veldig sta, begge to, sier Elisabeth Bergskaug.

Fra 20. mai til 4. juli skal hun og Roger Grosvold, begge journalister i ABC Nyheter, bruke elsykkel for å komme seg fra fra Lindesnes til Nordkapp.

Målet er å levere reisereportasjer fra hele landet og se om to uerfarne syklister kan oppleve en behagelig langreise. Reisen kan bli nesten 3000 kilometer lang.

Og de har ingen planer om å la seg stoppe om det blir tøft.

– Nå skal Norges befolkning følge meg på tur. Jeg kan ikke bli han som ga seg i Bergen. Det må i såfall være en veldig god grunn. Jeg må ligge med ben som stikker i fullstendig feil vinkel. Kun det er gyldig grunn, sier Grosvold.

Inspirert på «bibliotek-raid»

Det var i fjor sommer at Bergskaug begynte i fast jobb som samferdselsjournalist i ABC Nyheter. I tørste etter kunnskap om sitt nye dekningsområde endte hun opp på et «raid» på det lokale biblioteket.

Her fant hun blant annet historien om Henrik Kyte Assmann. Allerede i 2015 syklet han Norge på langs med elsykkel, men motsatt vei - fra Nordkapp til Lindesnes.

– Det virket så fett. Da tenkte jeg at det var noe jeg hadde lyst til å gjøre i ABC Nyheter, men jeg visste ikke helt når jeg skulle foreslå det, sier Bergskaug.

Men allerede i fjor høst kom beskjeden om at redaktør Tor Strand jaktet store prosjekter for neste år. Da sendte Bergskaug inn forslaget om å sykle landet rundt på elsykkel

– Da kom han og huket tak i meg. Han sa til meg at «dette er kult. Ikke tenk på budsjettet. Vi får det til uansett». Men han ville ikke la meg dra alene, sier hun.

Da meldte Roger Grosvold seg som kompanjong for de 46 dagene.

– Det hørtes kjempespennende ut. Jeg har alltid hatt lyst til å gjøre noe sånt. Men hvis jeg skulle planlagt det selv, så hadde jeg sikkert blitt over 60 år før jeg kom meg av gårde. Så jeg svarte ja uten å tenke over hva jeg sa ja til, sier han.

Verken Bergskaug eller Grosvold har vært i Finnmark før. De gleder seg til å sykle i midnattssola i Nord-Norge. Foto: Eskil Wie Furunes
Verken Bergskaug eller Grosvold har vært i Finnmark før. De gleder seg til å sykle i midnattssola i Nord-Norge. Foto: Eskil Wie Furunes

– De vet at jeg ikke er Thor Hushovd

Det har blitt både medlemskap på treningssenter og flere lange timer på spinning. De har fått flere råd om hvordan de skal sitte på sykkelsetet, hvordan de de skal ta vare på kroppen og hva de må forberede seg på. Det har også ført til flere forbrukerartikler om temaet.

Fra venner og familie har de møtt endel skepsis, siden de ikke har gjort noe lignende før.

– Men de som er profesjonelle syklister har veldig troen på oss og sier bare «kjør på». De har møtt oss ansikt til ansikt, så de vet at jeg ikke er Thor Hushovd, sier Grosvold og ler.

Og mandag 20. mai er de klar for å dra landet på langs med elsykkel.

– Det er to redaksjonelle grunner til at vi gjør dette. Vi vil teste elsykkel som transportmiddel og informere leserne om hvordan det fungerer. Den andre tingen er at vi har en stor satsing på reisesaker. Vi har lyst til å bli én av de beste på nett for inspirerende reiseartikler. Og da er jo Norge et veldig bra land å utforske, sier Bergskaug.

Sponset av kommersielle aktører

Satsingen skal både bli presentert på nettsidene, i sosiale medier og gjennom videoer fra reisen. Satsingen er også sponset av to kommersielle aktører, blant annet med elsykkel og mat. Men det påvirker ikke dekningen, ifølge Bergskaug.

– Det skal vi merke etter alle regler. Sponsorene har bidratt med utstyr, og vi skal ikke lage kommersielt innhold for sponsorene, sier Bergskaug.

Hun og Grosvold skal være hele 46 dager på reportasjereise med åtte hviledager. Det har også gjort at de har fått en egen særskilt arbeidsavtale på plass for perioden.

Redaksjonssjef Kathleen Buer har veldig tro på prosjektet når Journalisten møter henne i ABC Nyheters redaksjonslokaler.

– Jeg synes Elisabeth og Roger har vært veldig innovative, og ikke minst sporty, som legger ut på en slik tur, sier hun.

Reportasjereisen har fått navnet «To på strømmen», og vil bli grundig dekket både i sosiale medier og på ABC Nyheters egne nettsider.

Powered by Labrador CMS