Aslak Bonde og Jan Erik Smilden. Fotomontasje: Kathrine Geard og Birgit Dannenberg
Aslak Bonde og Jan Erik Smilden. Fotomontasje: Kathrine Geard og Birgit Dannenberg

Smilden og Bonde til ABC

De to skal forsterke kommentatorkorpset til ABC Nyheter.

Publisert Sist oppdatert

Dagbladets Jan Erik Smilden skal det neste året skrive kommentarartikler for nettstedet, som allerede har Audun Tjomsland, Øyvind Pharo, Heidi Nordby Lunde, Jahn Otto Johansen og Tom Skjeklesæther som spaltister. I tillegg skal Aslak Bonde kommentere valget for ABC Nyheter.

Tung erfaring

Nyhetsredaktør Børre Haugli er storveis fornøyd med å ha knyttet til seg de to profilerte kommentatorene. Han forteller at Smilden har i første omgang takket ja til en ett års kontrakt, mens Bonde så langt skal skrive daglig om stortingsvalget. Haugli håper på at de to gjerne blir skrivende lenger for ABC Nyheter.

– De har en tung erfaring og står for journalistisk grundighet, kunnskap og begge kan kommentarhåndverket. De solide profiler i norsk presse, derfor er jeg fornøyd med å ha fått ja fra begge to, forteller nyhetsredaktøren.

Helhet

Smilden skal sammen Jahn Otto Johansen kommentere utenriks for ABC Nyheter. Haugli mener at det er viktig for et nettsted som vil bli tatt seriøst å knytte til seg stemmer med tyngde:

– Kommentarer er viktig for å få en helhet i journalistikken og som underbygger og analyserer nyhetsstrømmen – derfor er det helt nødvendig i en nyhetskanal som tar journalistikken alvorlig.

Haugli utelukker ikke at det kan komme enda flere kommentatorer til i ABC Nyheter etter hvert.

Smilden skal for øvrig fortsette å skrive kommentarer for papirutgaven til Dagbladet.

Merkenavn

Aslak Bonde skriver også kommentarartikler for både Ukeavisen Ledelse og Morgenbladet, i tillegg til de daglige analysene han skal skrive om valget for ABC Nyheter.

Årsaken til at han hoppet på som spaltist var enkel; han ønsket å skrive om valgkampen hver dag, og han har gitt opp sitt eget nettsted Politiskanalyse.

– Det krever for mye å drive det. Og så synes jeg at jeg kan se noen ambisjoner i ABC Nyheter som jeg ikke kan se andre steder. Det er en vilje til å skrive saker som ikke er automatisk klikkbare. Det passer meg bra, sier Bonde.

Han legger til at dette også er et ålreit sted å forvalte merkenavnet sitt. Bonde forteller at han vil kombinere de tre oppdragsgiverne sine, ved å vise til ABC Nyheter i de to ukentlige spaltene sine og motsatt i spaltene på nett.