Journalisten Hisham Fouad ble løslatt fra Tora-fengslet i Kairo lørdag.
Journalisten Hisham Fouad ble løslatt fra Tora-fengslet i Kairo lørdag.

Pressefrihet

Fengslet journalist løslatt i Egypt

Sju fanger er lørdag løslatt i Egypt, blant dem en journalist og en forsker som var fengslet for angivelig terrorvirksomhet.

Publisert

Løslatelsen ses som et forsøk fra landets regjering på å strekke ut en hånd til opposisjonen.

President Abdel Fattah al-Sisis regjering sliter med en alvorlig økonomisk krise, utløst blant annet av Russlands invasjon av Ukraina i februar. Det folkerike landet importerer mesteparten av hveten det trenger fra de to partene i krigen.

Journalisten Hisham Fouad og antropologen Ahmed Samir ble benådet sammen med fem andre fredag.

Fouad ble pågrepet sammen med andre sekulære aktivister i juni 2019. Gruppen hadde da nylig hatt et møte med politiske partier og opposisjonelle parlamentarikere i et forsøk på å bli med i valget på ny nasjonalforsamling i 2020.

Samir, som var i ferd med å fullføre en mastergrad i antropologi i Wien, ble pågrepet i februar 2021, anklaget for å spre «falske nyheter».

Løslatelsene fant sted lørdag, ifølge statlige egyptiske medier. Bilder lagt ut på nett viste øyeblikket da de to ble tatt imot av familie og venner utenfor Tora-fengselet i Kairo.

Også andre framstående aktivister er løslatt den siste tiden, og tidligere denne måneden innledet Sisis regjering en nasjonal dialog med opposisjonspartier og regimekritikere. Til tross for det er fortsatt tusenvis av politiske fanger i Egypt, og menneskerettighetsgrupper har beskrevet en storstilt undertrykkelse av opposisjonelle.

Powered by Labrador CMS