Greta Thunberg satt helt alene utenfor Riksdagen en fredag i fjor, i sin stille protest for klimaet. Dette mobilbildet tatt av Adam Johansson ble senere spredt i sosiale medier. Foto: Adam Karls Johansson / TT / NTB scanpix

BILDET: Adam Johansson fotograferte skolestreikens ensomme førstedag. Et år senere har bildet gått viralt

– Hadde muligheten til å forandre tankegangen til den store massen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

For litt over ett år siden tok Adam Karls Johansson et bilde av en ensom jente med musefletter, som satt på bakken utenfor Riksdagen i Stockholm.

På den håndskrevne plakaten hennes stod det «Skolstrejk för klimatet».

Siden den dagen har budskapet nådd millioner av mennesker over hele verden, og den nå 16 år gamle klimaaktivisten Greta Thunberg har blitt en av verdens mest kjente personer.

Og Johanssons bilde fra dagen det starta var plutselig «overalt».

Fikk ikke solgt

– Da hun satt der den dagen tenkte jeg at dette var noe helt nytt. Dessuten var hun et barn, og jeg tenkte hun kunne engasjere flere. Hun hadde muligheten til å forandre tankegangen til den store massen, sier Johansson til Journalisten.

Den svenske frilansfotografen og -journalisten hadde fulgt miljøbevegelsen ei god stund, og synes ofte budskapet under demonstrasjoner kunne drukne i at folk kledde seg ut som isbjørner, klovner, eller «tuller bort et viktig spørsmål» på andre måter, som han sier.

Han prøvde å selge inn bildene og et lite intervju til et svensk magasin, men de takket nei. På Facebook la han for litt siden ut det nå kjente bildet, sammen med teksten:

«Ett år sedan jag fotade Greta Thunberg utanför riksdagshuset. Ett år sedan ett känt svensk magasin ville publicera min bild men backade eftersom chefsredaktören trodde att denna strejk skulle ebba ut efter några veckor».

Hasta forbi

Den dagen for ett år siden hadde han på forhånd fått tips om den unge aktivisten, og dro til Riksdagen for å skje hva som skjedde.

Der satt Thunberg alene med plakaten sin.

Johansson ville prøve å få fram den lille jentas stille protest, mens de voksne bare hasta forbi, uten å engang ense henne. Derfor var det slike bilder han tok med kameraet han hadde med. Av menn i dress, en kvinne med yogamatte, folk med handleposer.

– Folk driter i den unge jenta som sitter der, sier Johansson om bildene, og mener disse bildene har noe av Thunbergs budskap i seg.

– Det Greta har prøvd få fram er at så mange som bare «kjører på» uten å reflektere. At de voksne bare går forbi illustrerer at den store massen ikke hadde våknet ennå. Det har de kanskje ikke gjort helt nå heller, men det har i hvert fall skjedd noe.

Johansson delte noen av bildene fra skolestreikens første dag i sosiale medier, her fra Facebook:

Spredt uten kreditering

Likevel var det mobilbildet hans av den ensomme Greta Thunberg foran den massive murveggen som ble delt over hele verden – mange steder uten at han hverken var betalt eller kreditert.

– Folk spør meg om jeg ikke blir sint. Jo visst burde folk kreditere bildet, og det er ikke vanskelig å finne ut hvem som er fotografen. Men jeg synes også det er gøy at bildet blir spredt, sier han.

– Når et bilde går viralt kommer det alltid til å være der, og hadde det ikke vært der i utgangspunktet hadde det heller ikke blitt en greie.

I ettertid har bildet åpnet flere muligheter for fotografen. Både medier og privatpersoner fra hele verden har tatt kontakt for å kjøpe bildet, blant annet The Daily Show i USA, som var de første til å betale ham, ifølge danske Journalisten. En gutt i India, og en familie i Australia, er blant dem som har ønsket bildet på veggen hjemme. Lenge har Johansson ønsket å jobbe mer for pressen, men det har ikke løsnet helt før nå.

Adam Johansson, her i «Standing Rock»-leiren i 2016. Foto: Camille Seaman

Bildet åpnet også for muligheten for å få selge bildene hans gjennom TT Nyhetsbyrån, tilsvarende NTB her i Norge, som han har prøvd på før.

– Nå holdt det med en samtale, fordi de var interessert i det bildet. Det er et stort steg for meg, fordi jeg også kan legge inn andre bilder. Jeg er ingen god selger selv, så det vinner jeg på.

Der det skjer

Før han fotograferte Greta Thunberg hadde han fotografert mange ulike aktivister og protestanter, blant annet samisk kamp i Norden, under klimatoppmøtet i Paris i 2015, og i 2016 fotograferte han urfolk i protestleiren Standing Rock i USA, der de protesterte mot den den omstridte oljerørledninga i Nord-Dakota. Disse bildene ble blant annet publisert hos NRK.

Han var der også under nynazistenes demonstrasjoner i Dalarna i 2016, men var ikke tilstede for å dokumentere da den modige Tess Asplund gikk mot nynazistene med knyttneven hevet. Det har plaget ham i ettertid.

Situasjonen ble fotografert av blant andre frilansfotografen David Lagerlöf, som fikk prisen «Årets bild» for nettopp dette bildet i 2017.

– Jeg var der den dagen, jeg var nesten på rett plass til rett tid, men ikke nok til å en gang ha muligheten til å forsøke ta det bildet. Det har irritert meg, sier Johansson.

Etter Thunbergs første dag med skolestreik fortsatte Johansson å fotografere henne, og streiken som vokste mer og mer for hver fredag. Det har blitt en serie bilder av bevegelsen i Sverige.

– Hva tror du er grunnen til at du trekkes mot demonstrasjoner og demonstranter?

– Jeg synes det er interessant å være på plass der det skjer. Å fotografere nynazister i Dalarna var både spennende og ubehagelig på samme tid, men stort sett handler det om å være der det skjer.

Foto: Adam Karls Johansson / TT / NTB scanpix
Powered by Labrador CMS