Slik ble avissidene. Det store bildet har Adressas egne folk tatt, de fem bildene til høyre er det Tommy Olsen som har tatt.
Slik ble avissidene. Det store bildet har Adressas egne folk tatt, de fem bildene til høyre er det Tommy Olsen som har tatt.

Skar bort vannmerket

Adressa publiserte fem bilder uten å spørre. Handlet i god tro, mener nyhetsredaktøren.

Torsdag 6. juni forteller Adresseavisen om det nært forestående Norgesmesterskapet for monsterbiler som skal finne sted på et grustak på Ler utenfor Melhus i Sør-Trøndelag. I alt seks bilder er brukt til å illustrere artikkelen. Problemet er bare at Adressas folk har forsynt seg med fem av bildene fra en nettside uten å innhente tillatelse.

Slikt skjer ganske ofte. Journalisten skriver til stadighet om «bildetyveri» i mediene, og noe ganger er saken enkel. Denne har argumenter for begge parter, men igjen er det kanskje fotografens sak som står sterkest.

Han hadde vannmerket bildene med navnet sitt. Men det gjorde da vitterlig ikke noe for bildedesken i regionavisen. For det skar man bare bort. Fotografen forble navnløs. Faktisk hørte verken fotografen eller arrangørene av mesterskapet noe fra avisen om bruk av bildene. Ikke før det angivelige bildetyveriet ble kjent.

Handlet i god tro

Fotograf Tommy Olsen sitter i Froland og forsøker å få Adresseavisen til å betale for å ha brukt hans bilder uten tillatelse. I en lengre korrespondanse mellom ham og fotosjef Olav Wold viser han til at han aldri er blitt forespurt om det er greit at bildene hans brukes.

Wold viser på sin side til en pressemelding sendt ut av arrangøren Utkanten Offroaders NAF hvor de skriver i parentes «Ved bruk av bilder krediteres www.pirate4X4.no».

- Vi ble invitert med på å dekke dette gjennom en pressemelding. I pressemeldingen er det lenket opp til en nettside og det sto at denne siden skulle krediteres ved bruk av bilder. Det oppfattet vi dit hen at vi kunne ta bilder fra denne siden, og at det var klarert med rettighetshaverne, sier nyhetsredaktør Erlend Hansen Juvik til Journalisten.

Olsen skriver til Wold at han ikke har kjennskap til pressemeldingen fra de lokale arrangørene.

Nyhetsredaktøren mener de handlet i god tro og sier at det ikke er slik at Adressa gir blaffen i så sjekke rettigheter. Han understreker at de ikke ønsker å bruke bilder de ikke har rettighetene til.

– Men bildene var jo vannmerket. Hva tenkte de som lastet ned bildene? Ville det ikke vært en idé å få tak på bilder uten vannmerkene?

– Vannmerking er en måte å markedene rettigheter på, men vi mente at vi hadde fått tillatelse skriftlig. Og vi har merket bildene med byline i tråd med det vi har fått beskjed av arrangøren. I utgangspunktet mener vi dette er en sak mellom arrangøren og fotografen. Arrangøren har gitt oss beskjed om at det er ok å bruke bildene og da må de ta ansvar.

Særskilt ansvar

Adresseavisen har gitt Olsen et tilbud på 2.900 kroner for bruken av de fem bildene. Dette har Olsen avvist som for lavt. Og der står saken. Med ferieavviklingen i gang i Trondheim går behandlingen tregere, forteller nyhetsredaktøren.

– Det blir en diskusjon om hva som er en rimelig kompensasjon. Men har vi gjort feil gjør vi opp for oss. Noe vi også gjør i dette tilfellet.

– Dette er ikke folk som er profesjonelle på mediehåndtering. Har vi som fagfolk da et særlig ansvar for å sjekke at alt er i orden? Som rettigheter?

– Ja, det har vi, tenker jeg.

– Er dette særlige ansvaret anvendt her?

– Arrangørene hadde gitt en så tydelig retningslinje at det etter vår mening ikke var nødvendig med ytterligere undersøkelser. Dersom vi hadde oppfattet at det hersket tvil om rettighetene, er jeg enig i at vi har et særlig ansvar for å undersøke nærmere.

Burde ringt

 Tommy Olsen har i ettertid kontaktet arrangørene for å finne ut av hvorfor setningen om fotokreditering er med. Det skulle den ikke ha vært, får han i tilbakemelding. Det var en gammel pressemelding som var skrevet om og tilpasset stevnet.

– Og så er det et stykke fra det til å hente ned bilder og så endre på dem, sier Olsen. – Skal man bruke bilder i en avis er det ikke greit å gjøre det på denne måten.

At Adresseavisen har forsynt seg med bildene på denne måten kan i verste tilfelle by på problemer for Olsen. For i ti år har han levert bilder og tekst til det svenske magasinet 4WheelDrive. Minst et av bildene Adressa har brukt er solgt til magasinet og da med eksklusiv bruksrett.

– Hadde Adresseavisen kontaktet meg ville jeg solgt dem et annet bilde slik at det problemet ikke oppsto.

– Du har avvist kompensasjonstilbudet deres. Hvilken størrelse mener du beløpet burde være på?

– Det er tarvelig av Adressa å tilby med et beløp under NJs frilanssatser. Satsene er et absolutt minimum!

 

 

Powered by Labrador CMS