Tormod Ellingsen. Foto: Birgit Dannenberg
Førjulsdramatikk i Adressa
Brudd i lønnsforhandlingene, journalistene oppfordres å følge arbeidsreglementet strengt.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Etter tre dager med lokale lønnsforhandlinger står partene på Heimdal utenfor Trondheim enda lenger fra hverandre. Ifølge klubbleder Tormod Ellingsen førte ikke de seks forhandlingsmøtene noen vei. Selv om klubben har lagt fram et krav som de mener er moderat.
– Ja, det er brudd og vi er enige om at vi skal skrive under på en uenighetsprotokoll, sier klubblederen og forteller at stemningen i mediehuset nå er veldig laber. Han opplever at ledelsen ikke har vist evne til å forhandle.
Pott
Ellingsen viser til at klubbens krav lå litt lavere enn den antatte lønnsveksten i samfunnet og varslet 2,5 prosent som sitt første krav, som også inkluderte de sentrale tilleggene.
Ledelsen skal ifølge klubben ha svart med et tilbud på 0,2 prosent. Ellingsen opplevde ikke dette tilbudet som noe lønnstillegg.
– Dette er en pott hvor vi går gjennom lønnslister og jevner ut skjevhetene. Det har vi hjemmel for å drøfte utenom lønnsforhandlinger, og det gjør vi hele tiden. Vi synes ikke noe om å ta det med i lønnsforhandlinger. Selvfølgelig er vi villige til å ta en runde på utjevning, men det må komme oppå ordinært lønnstillegg.
Null
Journalisten får opplyst at medlemmene i klubben rådes til å holde seg til arbeidsreglementet og ikke sette i gang aksjoner som bylinenekt. Ellingsen forteller at han ikke kjenner til dette, men han opplever at kollegene stort sett forholder seg til reglene.
Ellingsen viser til at det heller ikke er kommet forslag fra ledelsen om å utsette lønnsforhandlingene til neste år, slik DN gjorde i fjor og Stavanger Aftenblad har gjort i år. Han fremholder at hadde ledelsen kommet med et slikt forslag ville klubben også ha diskutert dette. Samtidig understreker klubblederen at de andre kysten-rundt-avisene er hardere rammet av annonsenedgangen enn Adressa.
– Et nulloppgjør innebærer at vi går tilbake i lønn målt i kjøpekraft.