Advokat stusser over bildedom

Men uvisst om pengekravet til Dung Tran Larsens familie ankes til lagmannsretten.

Torsdag ble det kjent at Bergensavisen vant i saken mot Dung Tran Larsens ektemann og svigermor. De to saksøkerne krevde erstatning for avisens bruk av bilder de hadde tatt av den savnede kvinnen.

 Bjarte og Helene Larsens advokat, Arild Dyngeland, sier til Journalisten at han stusser over at tingretten i dommen gjør det klart at det er ytringsfriheten som er utslagsgivende. Han viser til at bildene i forsvinningssaken var det politiet som ba om å få. De fikk det antallet de ville og at disse ble benyttet i forbindelse med etterlysningen. At det har med ytringsfrihet å gjøre, undres han over.

– Jeg stusser over at det er et redaktørvalg hvor mange bilder man vil ha, tema disse skal brukes til, omfanget de brukes i, samtidig som disse bildene tilhører andre. Det vil gi uheldige føringer dersom ytringsfriheten skal sette til side enhver privat interesse. Da får pressen veldig vide fullmakter, sier han.

Vil lese grundig

Dommen er nettopp formidlet, og advokaten har knapt hatt tid til å lese den når Journalisten kontakter ham. Derfor har han heller ikke tatt stilling til hva han vil anbefale sine klienter å gjøre videre.

– Først skal jeg bruke tid på å gå gjennom dommen før vi setter oss ned og ser på hva klientene mine ønsker å gjøre.

Bjarte Larsen og hans mor Helene har også gått til sak mot Bergens Tidende og TV 2. Hvordan tingrettsdommen vil påvirke disse sakene, mener Dyngeland er for tidlig å si noe om. Dersom begrunnelsen i dommen er veldig konkret vil det naturlig nok kunne få betydning for saksgangen videre.

Må påvirke

Bergens Tidende skulle egentlig møtt saksøkerne i retten i disse dager, men saken er utsatt på ubestemt tid. Nyhetsredaktør Gard Steiro sier til Journalisten at han håper dette medfører at dommen i saken mot BA også burde få konsekvenser for saken mot BT.

-  Jeg regner med at dette bekrefter vårt syn hele veien. Nå er jeg spent på å høre hva motparten ønsker gjør videre.

 

Powered by Labrador CMS