Anders Sømme Hammer og Kristin Solberg er tildelt Perspektiv-prisen. Begge foto: Kathrine Geard
Anders Sømme Hammer og Kristin Solberg er tildelt Perspektiv-prisen. Begge foto: Kathrine Geard

Journalistpris til Sømme Hammer og Solberg

Har gitt stemme til de «stemmeløse» i Afghanistan.

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Flyktninghjelpens utenriksmagasin Perspektiv har gitt frilansjournalist Anders Sømme Hammer og Aftenpostens Kristin Solberg pris for sin journalistikk fra Afghanistan.

Motvekt

«Der norske journalisters og mediers dekning av utenriks- og sikkerhetspolitiske spørsmål i stor grad gjenspeiler den sikkerhetspolitiske orienteringen til den politiske og militære eliten har Hammer og Solberg gitt stemme til de «stemmeløse» sivile ofrene og deres familier. Der flokkmentaliteten styrer og hvor elitekilder i det politiske og militære miljøet er overrepresentert har de to prisvinnerne brukt sivile afghanere som kilder.

Begge har vært en klar motvekt til informasjonen fra Forsvaret og det offisielle Norge. Med ulikt ståsted og med ulike stemmer har de på en uavhengig og troverdig måte klart å gi oss et bredere perspektiv.» Skriver juryen.

– Vi som jobber i krigsområder, som Afghanistan, vet hvilken vanskelig oppgave journalister har i væpnede konflikter. Sikkerhetssituasjonen gjør at få journalister kan og vil dekke det som skjer. De mangler som regel det omfattende sikkerhetssystemet som diplomater og hjelpearbeidere nyter godt av. Jeg har gjennom flere år satt pris på den innsatsen Sømme Hammer og Solberg har lagt for dagen for å være sannhetsvitner for det som skjer i krig- og konfliktområder, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland i en pressemelding.

Uavhengig rapportering

– Jeg er svært glad for pristildelingen, og jeg merker meg med ekstra glede juryens begrunnelse, fordi jeg bevisst forsøker å gi stemmer til mennesker som rammes av krig, konflikt og urettferdighet. Jeg er også glad for at juryen har lagt vekt på at min medprisvinner Anders Sømme Hammer og jeg har rapportert uavhengig fra bakken i Afghanistan og ikke har belaget oss på offisielle versjoner av krigen – versjoner som ofte ligger langt fra sivile afghaneres opplevelser, sier Kristin Solberg.

Også Anders Sømme Hammer er glad for prisen. Han mener redaktører i større grad bør bestrebe seg på å sende journalister i felt, og at de kan rapportere uavhengig.

– På tross av nedskjæringer i norske redaksjoner vil det forhåpentligvis være mulig for andre journalister og meg selv å dekke konflikter selvstendig også i fremtiden uten å måtte være avhengig av å delta på turer i regi av Forsvaret eller utviklingsorganisasjoner, sier Sømme Hammer.

Powered by Labrador CMS