Afghansk journalist risikerer henrettelse

Anklagd for blasfemi, politiet beslagla artikler om kvinnenes stilling.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Sayed Perwis Kambakhsh er 23 år gammel, journaliststudent og medarbeider i avisa Jahan-e-Naw i den nordafghanske provinsen Balkh. Han ble arrestert sist oktober.

Reportere uten grenser (RUG) melder at mullaenes råd krever dødsstraff for krenking av islam, og frykter at myndighetene gir etter for religiøst press. Artikler om kvinnenes stilling skal ha blitt beslaglagt under arrestasjonen 27. oktober.

Kambakhsh er bror av den kjente afghanske journalisten Sayed Yaqub Ibrahimi, som har skrevet flere kritiske artikler om lokale krigsherrer for War and Peace Reporting. Komiteen for å beskytte journalister i Washington (CPJ) tror arrestasjonen kan være en skinnmanøver for å tvinge Ibrahimi til taushet.

Arrestasjonen ble holdt hemmelig mens den unge journalistens kolleger forhandlet med lokale myndigheter og appellerte til president Hamid Karzai om en løslatelse. Mullaenes råd advarte myndighetene i Kabul mot ettergivenhet, skriver RUG.

Organisasjonen, som har sitt hovedkontor i Paris, er også bekymret for skjebnen til Ghows Zalamay, tidligere talsmann for justisdepartementet. Han ble fengslet i november for å ha publisert en oversettelse av Koranen til dari. Flere religiøse ledere i Afghanistan hevder at oversettelsen er u-islamsk og feiltolker koranvers om tigging og utroskap.

Powered by Labrador CMS