Her blir pågripelsen av ambulansekapreren foreviget fra hjemmet til Aftenposten-journalisten. Foto: Cathrine Hellesøy Harrisson / Aftenposten (med tillatelse)
Her blir pågripelsen av ambulansekapreren foreviget fra hjemmet til Aftenposten-journalisten. Foto: Cathrine Hellesøy Harrisson / Aftenposten (med tillatelse)

Ambulanse-kapreren endte ferden utenfor dørstokken til Aftenposten-journalisten

Cathrine Hellesøy Harrisson gikk umiddelbart over i jobbmodus.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag var en dramatisk dag både for norske medier og beboerne i Oslo. En bevæpnet mann (32) kapret en ambulanse, kjørte på flere mennesker og endte ferden i et inngangsparti til en boligblokk på Torshov.

Et bilde tatt rett ovenfra, publisert i Aftenposten, viser øyeblikket da mannen ble pågrepet av politiet.

Bildet ble tatt fra stuevinduet til Aftenposten-journalist Cathrine Hellesøy Harrisson.

– Jeg har ikke fått en så dramatisk hendelse på dørstokken før, sier hun til Journalisten.

– Sluttet å tenke som privatperson

Den erfarne Aftenposten-journalisten hadde fri fra jobb og var hjemme med mannen da hendelsen skjedde. Hun bor like over der gjerningspersonen endte sin ferd. I forkant hadde hun og mannen hørt flere skudd utenfor vinduet. Da de gikk bort til vinduet for å sjekke hva som foregikk, ble de vitne til ukens mest dramatiske og uoversiktlige nyhetshendelse.

Da snakker man om være på rett sted til rett tid.

– Jeg skjønte med en gang at jeg måtte dokumentere så mye som mulig. Plutselig var jeg på jobb og sluttet å tenke som privatperson. Jeg visste at jeg måtte ta så mange bilder som mulig, og ta videoer av alle situasjonene som oppsto, sier Harrisson.

– Jeg gikk rett i jobbmodus, forklarer hun.

Hun fanget ett av de mer oppsiktsvekkende bildene fra denne dagen. Ambulansen som har krasjet inn i inngangspartiet. Bilene som har stanset ambulansen ved å krasje inn i den. To uniformerte politifolk som pågriper gjerningsmannen, i tillegg til ambulansepersonell og politifolk som jobber på stedet. Alt sett fra et fugleperspektiv, nesten som det skulle bli tatt fra en drone.

– Jeg var bevisst i øyeblikket, fant kjernen i situasjonen og forsøkte å få med litt av konteksten, sier Harrisson, som både tok bilder og video og sendte inn til redaksjonen i Aftenposten.

Cathrine Hellesøy Harrisson har jobbet i Aftenposten siden 1996. Foto: Privat
Cathrine Hellesøy Harrisson har jobbet i Aftenposten siden 1996. Foto: Privat

«Uvirkelig»

Det er bare et par timer etter hendelsen skjedde at Journalisten snakker med henne. Utenfor stuevinduet hjemme står fortsatt ambulansen, og politiet gjennomfører fortsatt undersøkelser av åstedet

– Jeg er utrolig glad for at barnebarnet mitt ikke var på besøk i dag, sier Harrisson.

Hun beskriver situasjonen som «uvirkelig», men sier hun og mannen har det OK i ettertid. Hun har lang erfaring som journalist og har siden 1996 jobbet i Aftenposten, de siste årene i A-magasinet.

– Det oppleves som en dramatisk dag på jobb. Livet er jo sånn som dette. Man vet aldri, sier Harrisson.

– Jeg og mannen min reiser endel og da tenker man på alle mulig ting som kan skje. Men jeg har sluttet å være redd når jeg reiser. Det kan skje hvor som helst, fortsetter hun.

Tirsdag kveld melder flere medier at mannen (32) er siktet for drapsforsøk etter hendelsen. En 25 år gammel kvinne er også siktet i saken. Personene som ble påkjørt av mannen skal være lettere skadet.