Jevnere på søndag

Liten forskjell fra den største til den minste.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den siste uken har Journalisten sett nærmere på lesertallene til norske aviser. Tallene har vært tilnærmet ubegripelige. Når opplagstallene har gått opp, har lesertallene i enkelte tilfeller falt. Og så har det motsatte skjedd, at opplaget har falt mens lesertallene steget.

Samtidig viser det seg at aviser med opplag som er sammenlignbart, har vidt forskjellig lesertall. Og da ikke minst også antall lesere per avis.

På søndag er variasjonen betraktelig mindre. Det kan naturligvis ha noe med at det kun er fem søndagsaviser igjen i Norge, men samtidig er de fem avisene også ganske forskjellig.

Aftenposten og Bergens Tidende er begge regionaviser og abonnementsaviser. Dette er også avisene som har færrest lesere per utgave med henholdsvis 2,2 og 2,4 lesere.

Gjennomsnittet for alle fem avisene er 2,5 lesere per avis.

Mindre på en søndag

Fra Bergens Tidende til Dagbladet og VG er det kort vei lesertallsmessig, de to løssalgsavisene har begge 2,6 lesere per avis på søndagene, noe som er betraktelig lavere enn midt i uken da begge får én leser mer per avis de selger.

Bergensavisen er avisen med flest lesere per avis. 2,7 lesere deler avisen på søndager, mens det går 3,8 lesere par utgave ellers i uken. Det viser tall fra Mediebedriftenes Landsforbund.

Sjefredaktør Anders Nyland i Bergensavisen forteller at de sitter i en utfordrende posisjon. På den ene siden konkurrerer avisen med de ultralokale bydelsavisene i Bergen, på den andre siden dominerer Bergens Tidende.

– I utstrakt grad leses nok avisen på arbeidsplassene som holder avisen. Det gjør at vi har et høyt lesertall per eksemplar. Det er en stor utfordring for oss.

Alltid på en søndag

På søndag har BA likevel et høyt antall lesere per avis, 2,7 for å være nøyaktig. Da er det vel ikke så mange som leser avisen på jobb. Så hvorfor så mange leser?

– Det er vanskelig å si. Men vi vet at vi har hatt en utjevning i forhold til kjønn og alder i lesermassen vår de senere årene. Vi har en god aldersmessig spredning, og en ganske høy andel unge lesere. Det kan rett og slett være at mange i familien leser BA når de har avisen i hus.

Redaktøren har tidligere vernet landets minste søndagsavis. Han har overfor Journalisten slått fast at BA i sum tjener penger på utgaven, og derfor ikke vil legge den ned.

Løssalget ødelegger

Nyland forteller at nye leserundersøkelser forteller at leserne blir stadig mer fornøyde med innholdet, men samtidig faller opplaget og lesertallene. Særlig løssalget er en byrde for BA, for historisk har dette vært høyt.

– Det er løssalget som “ødelegger” for oss. Vi vil konsentrere oss mer og mer om abonnementsordninger i tiden fremover, forteller han.

 På lørdager har avisene flere lesere, enn på søndag. Men fortsatt et stykke fra snittet i uken (disse tallene i parentes).

For abonnementsavisen er det veldig liten endring med 2,2 lesere per søndagsavis til 2,4 lesere lørdagsavis (2,6). VG markedsføres som landets mest leste avis, på lørdag leses den av en halv leser mer enn på søndag, 3,1 lesere per avis (3,6). Dagbladet på sin side har større forskjell mellom søndag og lørdag. 2,6 på søndag og 3,4 på lørdag (3,7).

Powered by Labrador CMS